пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Порушення постави у дітей та підлітків. Сколіози. ЇХ профілактика


Постава - звичне положення тіла при сидінні, стоянні, ходьбі. Вона починає формуватися з раннього дитинства і залежить від форми хребта, рівномірності розвитку і тонусу мускулатури торсу [3]. 
Постава - це вміння без особливої ​​напруги зберігати правильну позу в різних положеннях: сидячи, при ходьбі, під час ігор. При правильній поставі голова і тулуб під час ходьби знаходяться на одній вертикальній лінії, плечі розгорнуті, злегка опущені і обидва знаходяться на одному рівні, лопатки притиснуті, груди злегка опукла, живіт втягнутий, вигини хребта виражені нормально, ноги випрямлені в колінних і тазостегнових суглобах. Правильна постава цінна тому, що при ній для всіх внутрішніх органів створюються найбільш благополучні умови функціонування, а рухи людини найбільш природніекономічні та результативні [25]. Постава є правильна і неправильна
Неправильна постава погано позначається на роботі внутрішніх органів: не може робота серця, легенів, шлунково-кишкового тракту, зменшується життєва ємність легень, знижується обмін речовин, з'являються головні болі, підвищується стомлюваність, падає апетит, дитина стає млявим, апатичним, уникає рухливих ігор [7 ]. 
Особливості постави обумовлені конституцією людини та активною діяльністю мязів. Залежно від стану мязевої системи постава може змінюватись.
Причини порушення постави:
неправильна робоча поза тіла, гіподинамія,слабкий фізрозвиток, вагітність, ожиріння, використання взуття на високих підборах. До порушень постави належать: викривлення хребта, асиметрія в розвитку мязів чи кісток, сплющення грудної клітки, сплющення арки стопи.
У похилому віці постава змінюється у зв’язку з інволютивними процесами в міжхребетних дисках, збільшенням грудного кіфозу і слабкості мязів черевної стінки
сколіозом називається захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується бічним викривленням хребта. Його слід відрізняти від інших видів викривлень, які спрямовані не вбік, а назад (лордоз) і вперед (кіфоз). Причому при сколіозі викривлення може бути з кількома дугами (від 1 до 3). Важливим показником є ??і те, якою мірою викривлений хребет. У залежності від кута викривлення (він встановлюється по рентгенівському знімку) виділяються 4 ступеня захворювання (IV ступінь - найважча).Про сколіозі відомо давно, як і про його наслідки. Найбільш очевидним є те, що внаслідок викривлення хребта зміщуються міжхребцеві диски. Людям старшого покоління добре відомо, до чого це призводить (грижа, радикуліт), не кажучи вже про чисто анатомічних порушеннях (сутулості, спондильоз і т. д.). Крім того, деформація грудної клітки, викликана сколіозом, може призвести до порушення нормальної роботи внутрішніх органів і як наслідок - до серцевої недостатності та захворювань легенів.Чому сколіоз так завзято намагаються виявити саме в дитинстві? Тому що тільки на початкових стадіях його можна вилікувати консервативними методами. Надалі позбавити людину від викривлення хребта і його можливих важких наслідків буде дуже складно. Тому особливо в періоди інтенсивного росту (6-8 років, 10-14 років) дитини необхідно показувати ортопеда. Профілактика:Небажано постійно ходити з малюком, тримаючи його за одну і ту ж руку.Постіль дитини повинна бути досить жорсткою. Звичайно, не укладайте його на дошки, але виключіть сітки, товсті матраци, м'які дивани, великі подушки.Не дозволяйте дитині довго сидіти в одній позі (за комп'ютером, перед телевізором). Слідкуйте, щоб він не зігнувся.Правильно обладнайте місце для приготування уроків школяра: стіл повинен відповідати зростанню, стілець (але не крісло) бажано обирати із спинкою, щоб хребет відчував опору. Обов'язково придбайте підставку для книг.Намагайтеся чергувати діяльність дитини (відпочинок та навчання).

Кістки, м'язи у дітей ще недостатньо міцні. Тому, щоб зміцнити м'язовий корсет, в перервах між заняттями, нехай дитина виконує невелику розминку, бажано разом з вами. До школи дитині краще ходити не з сумкою, а з ранцем.


21.12.2015; 07:54
хиты: 159
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь