пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Фактори ризику виникнення захворювань ссс та дихальної системи у різні вікові періоди


Фактори ризику бувають переборні і не переборні. Переборні – це такі фактори ризику, які можна тим або іншим способом усунути, а НЕ переборні – це такі фактори ризику, які (на жаль) усунути неможливо.Нижче перерахую фактори ризику, а Ви порахуйте – скільки їх у Вас? Чим більше факторів ризику, тим більша ймовірність розвитку у Вас серцево-судинних захворювань, а при наявності хвороб – розвитку ускладнень.Не переборні фактори ризику.

1. Стать і вік: ризик у чоловіків вище, ніж у жінок; з віком зменшуються відмінності (у віці 35 – 70 років у чоловіків ризик смерті від інсульту на 30% вище, від ІХС в 2-3 рази вище, ніж у жінок. У віці 75 років ризик смерті від ССЗ приблизно однаковий у чоловіків і у жінок. Чоловіки старше 55 років, а жінки старше 65 років більшою мірою схильні до серцево-судинних захворювань.

2. Менопауза. У жінок в менопаузі ризик серцево-судинних захворювань вище.

3. Спадковість. Хвороби серця у Ваших прямих родичів говорять про більш високу ймовірність розвитку таких хвороб і у Вас.

5. Ураження органів мішеней (серце, головний мозок, нирки, сітківка очей, периферичні судини). Наявність необоротних перерахованих захворювань органів значно збільшує ризик серцево-судинної катастрофи.

6. Цукровий діабет. Цукровий діабет у теперішній час зарахований до уражень органів мішеней. Ознаки діабету: спрага, сухість у роті, велике споживання рідини, часте (безболісне) і рясне сечовипускання.

Переборні фактори ризику:

1. Куріння – названо першим, т. к. найлегше усувається: куріння підвищує ризик захворювань серця в 1,5 рази; підвищує ризик атеросклерозу, облітеруючих захворювань судин, онкологічних захворювань; підвищує холестерин ЛПНЩ (найгірший для серця); підвищує артеріальний тиск як у хворих гіпертензією, так і у осіб з нормальним тиском.

2. Гіперхолестеринемія

3. Дисліпідемія (зміна співвідношення рівнів різних фракцій холестерину):

4. Підвищення систолічного (верхнього) артеріального тиску

5. Підвищення діастолічного (нижнього, «серцевого») артеріального тиску

6. Підвищене споживання солі.

7. Ожиріння: при індексі маси тіла 25 – 29 (ожиріння 2 ступеня) ризик ІХС на 70% вище, при ІМТ > 30 (ожиріння 3 ступеня) – на 300% вище; при однаковій вазі тіла ризик ІХС, інсульту і смерті збільшується при зростанні відносини кіл талія/стегна.

8. Зловживання алкоголем.

9. Гіподинамія (щоденні аеробні [тобто на повітрі] вправи легкої або середньої інтенсивності протягом 20 хв зменшують ризик смерті від ІХС на 30%).

10. Стреси.

11. Підвищення цукру в крові.

12. При порушенні функції нирок, коли через нирки починає виходити білок а також гиперкреатининемии (хронічної ниркової недостатності) – більш пізньому критерії ураження нирок, коли нирки не справляються зі своєю функцією.

13. Пульсовий артеріальний тиск (різниця між систолічним і діастолічним) більше 60 мм Hg, висока варіабельність артеріального тиску (розкид значень у межах доби), недостатнє зниження або підвищення артеріального тиску вночі. Тобто не повинно бути різких стрибків тиску, а вночі артеріальний тиск повинен бути нижче денного.

14. Тахікардія. Тобто частий пульс або серцебиття.

15. Синдром нічного апное. Це – хропіння і короткочасні зупинки дихання під час сну.

16. Соціально-економічне становище (чим нижче соціальний статус, тим вище ризик серцево-судинних захворювань).
Незважаючи на всі численні захисні бар’єри, дихальна система дуже вразлива. Можна сказати, що ворогів у неї дуже багато.

Спадкові причини

Їх можна вважати усунути. Викликані ними захворювання можна лікувати, але повністю позбавитися від них практично неможливо Найпоширеніше спадкове захворювання легень-це бронхіальна астма..

Інше небезпечне спадкове захворювання-муковісцидоз. При ньому порушується робота гена, відповідального за вироблення слизу в дихальних шляхах. Її виробляється занадто багато, і вона дуже в’язка. В результаті серйозно порушується функція дихання. Страждають і інші органи-травний тракт, підшлункова залоза, статева система. Людина, хвора на муковісцидоз, повинен постійно лікуватися за допомогою підтримуючої терапії.

Неспадкові причини (переборні)

• Слабкий імунітет. Оскільки більша частина хвороб органів дихання пов’язана з інфекціями, саме зміцнення імунної системи дозволяє максимально знизити ймовірність їх виникнення.. 

Куріння. Це, без сумніву, один з найголовніших ворогів здорового дихання. Тому, як конкретно впливає куріння на дихальну систему, буде присвячений відповідь на окреме питання. Але потрібно враховувати, що вдихання тютюнового диму, причому навіть при пасивному курінні, збільшує ризик розвитку хронічних захворювань органів дихання на 80-90%.

• Забруднене повітря. Пил і отруйні речовини, які у вихлопних газах автомобілів і викидах підприємств, можуть викликати серйозні захворювання бронхів і легенів. Статистика каже, що навіть у некурящих людей ризик розвитку таких-захворювань, як обструктивна хвороба легень або злоякісні пухлини, багаторазово підвищується, якщо вони проживають поруч з димлять трубами заводів або близько автомагістралей.

• Професійні шкідливості. Агресивні сполуки (пари кислот і лакофарбових виробів) і пил (вугільна, азбестова, текстильна, борошняна) можуть призводити до серйозних хронічних захворювань, таким як ем-фізема легких. Дуже важливо дотримуватися техніки безпеки, носити захисні маски Якщо ви відчуваєте погіршення здоров’я, то краще поміняти роботу-здоров’я дорожче.

• Неправильне харчування. Легким потрібно збалансоване харчування, що містить всі необхідні корисні речовини. Особливо вітаміни С, Е, А, а також магній, селен, жирні кислоти, біофлавоноїди. Відомо, що збіднене ними харчування підвищує небезпеку розвитку туберкульозу, особливо якщо при дефіциті білків.

• Зайва вага. Надлишкова маса тіла не тільки впливає на стан хребта, серця, з-

суден, але і є фактором ризику розвитку цукрового діабету. Ожиріння ускладнює роботу легенів, призводить до задишки і може стати причиною апное-тимчасової зупинки дихання вночі.

• Захворювання інших внутрішніх органів. Якщо не лікувати вогнища інфекції в шлунку, кишечнику, нирках або зубах, з потоком крові збудники можуть потрапити в бронхи і легені і викликати запалення. Ще одна причина проблем з легенями-паразитичні захворювання, особливо якщо на них не звертати уваги або лікувати неправильно. Так, в легені можуть потрапити личинки аскарид. В результаті виникає «безпричинний» кашель, який не знімається ніякими ліками.


21.12.2015; 07:51
хиты: 149
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь