пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Вікові особливості формування та функціонування ссс


Серце закладається спочатку у вигляді двох правої і лівої трубок, що виникають з мезенхіми і розташованих в області головної кишки; в процесі розвитку ці парні трубки зливаються, утворюючи одну трубку з двухшаровою стінкою. Надалі шляхом поступового перетворення внутрішній шар трубки організовує ендокард, а зовнішній шар – міокард і епікард. В процесі зростання трубка з подовженої переходить в S-образну. Далі ця зігнута трубка зазнає дуже складні зміни відносно положення, розмірів, зовнішньої форми і будови порожнини. Усередині її порожнини з'являються перегородки, що розділяють серце на чотири камери. Усередині камер з потовщень ендокарду утворюються атріовентрикулярні клапани і заслінки. 
В процесі розвитку серце поступово з шийної області опускається в грудну, де залежно від віку міняє своє положення. У новонародженого серце займає поперечне положення і відтіснене назад збільшеною вилочковою залозою. Крім того, збільшена печінка зумовлює високе стояння серця: його верхівка проектується на рівні четвертого міжребер’я зліва, до 5 років вона розташована на рівні п'ятого міжребер’я, до 10 років майже досягає рівня верхівки дорослої людини. 
Передсердя і шлуночки розвиваються нерівномірно. У новонародженого і в перші місяці грудного віку зростання передсердя протікає більш інтенсивно, ніж зростання шлуночків; на другому році життя зростання їх загалом однакове. 
Починаючи з 10-річного віку, навпаки, шлуночки випереджають в зростанні передсердя; при цьому більш інтенсивно протікає зростання лівого шлуночка. З кінця першого року серце починає розташовуватися в косому положенні. Маса серця у новонародженого в середньому 24 г, до 8 міс. вона подвоюється, до 2-3 років – збільшується в 3 рази, до 5 років – в 4 рази; в період статевого дозрівання спостерігається посилення зростання серця. Кровоносні судини, елементи крові – вся кровоносна система утворюється з мезобласту, з кліток мезенхіми. Закладка судин відбувається в двох місцях: в кров'яних островах зовні тіла ембріона, і усередині нього; обидві ці системи судин на 3-й тижню розвитку з'єднуються, але в подальшому розвитку перші редукуються. Розвиток судин відбувається одночасно з розвитком серця. Мезенхімні клітини в ході розвитку перетворюються на ендотелій – внутрішній шар кожної судини; надалі він оточується ще двома шарами: середнім – м'язовим і зовнішнім – з’єднувальним; обидва вони розвиваються також з мезенхіми. 
У новонародженого є ті ж судини, що і у дорослого. Ряд їх відрізняється положенням, відношенням до сусідніх органів, розмірами їх кола, особливостями в будові стінки, ступенем розвитку. Наприклад, коло легеневого стовбура більше, ніж коло аорти. Дуга аорти у новонародженого розташована більш горизонтально, ніж у дорослого. Загальна сонна артерія у новонароджених по своєму ходу не пряма, як у дорослого, а з деякою опуклістю назад і зовні. Місце її розділення на зовнішню і внутрішню сонні артерії розташовується значно вище (на рівні II шийного хребця), ніж у дорослого; надалі воно поступове опускається. Ниркові артерії і вени у новонародженого залежно від положення нирок також розташовуються криво, а надалі з опусканням нирок приймають горизонтальне положення. 
Порівнюючи вени і артерії відносно вказаних вище особливостей, слід сказати, що у новонародженого вени менш розвинуті, ніж артерії, але зростання їх більш інтенсивне. По своєму ходу у новонародженого вони більш прямолінійні і клапани недостатньо розвинуті. 
Лімфатичні судини і лімфатичні вузли виникають з мезенхіми по ходу крупних вен у вигляді лімфатичних мішків; це відбувається на 6-7-й тижню внутрішньоутробного періоду, і, як видно, починається пізніше за утворення кровоносних судин. Лімфатичні судини, як і кровоносні, вистилає зсередини ендотелієм. В кінці 3-го місяця з цих мішків, спочатку в яремній і клубово-пахових областях, утворюються лімфатичні вузли. Лімфатична системановонародженого має деякі особливості, що відрізняють її від цієї системи у дорослого. Це стосується головним чином кількості лімфатичних вузлів. Кількість регіонарних вузлів у новонародженого більше, ніж у дорослого. Це відноситься до потиличних, навколовушних, предгортанних вузлів. Будова самого лімфатичного вузла у новонародженої дещо інша, ніж у дорослого: у вузлах слабо розвинуті центри розмноження, вельми різноманітна форма синусів. Цистерна грудної протоки дуже слабо розвинута, грудна протока прямолінійна. Стінки лімфатичних судин дуже тонкі. 
Селезінка закладається в кінці першого місяця ембріонального періоду в області дорсальної стінки сальникової сумки у великій кривизні шлунку. На початку 3-го місяця вказане скупчення починає звільнятися від стінки сумки і залишається пов'язаним тільки з тими кровоносними судинами, які проникають в майбутні ворота органу. У новонародженого селезінка залягає так, що її верхній полюс розташовується на рівні VIII ребра зліва, нижній – на рівні XI ребра, у дітей у віці 6 міс. верхній полюс визначається на рівні IX, нижній – на рівні XI-XII ребра. 


21.12.2015; 07:51
хиты: 125
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь