пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. фактори які впливають на фізичний розвиток людини. конституціональні типи будови тіла людини.

Велика група спадкових захворювань і синдромів є причиною порушень фізичного розвитку у дітей. Спадковість визначає темп і можливий межа росту, особливості статури при оптимальних умовах життя і виховання. 

Екзогенні фактори: кліматичні та географічні умови життя, організація харчування та догляду за дитиною, захворювання, рухова і розумова активність і т. д. можуть надавати великий вплив на інтенсивність ФР. Зростання відображає особливості пластичних процесів, що протікають в організмі людини, що обумовлює важливість якісного харчування, особливо вмісту в ньому достатньої кількості збалансованого повноцінного білкового компонента і вітамінів групи В, а також А, Д, Е. Дефіцит деяких харчових компонентів - вітаміну А, цинку, йоду - вибірково порушує процеси росту дітей.. Кількісно і якісно повноцінне харчування є необхідною умовою гармонійного розвитку дітей і впливає на тривалість життя.Серед інших факторів необхідно відзначити достатність сну - саме уві сні здійснюються основні метаболічні та дифференцировочные процеси, що визначають зростання дитячого скелета. Найважливішим стимулятором росту, необхідним для правильного формування скелета є фізичні навантаження, особливо рухливі ігри, що відповідають віку. Емоційний стан дитини - психічна напруженість, травма, депресія, тривога можуть призвести до гальмування росту. Хронічні захворювання несприятливо впливають на ріст і розвиток дитини. 
Таким чином, фізичний розвиток дитини залежить як від генотипу, функцій нервової та ендокринної систем, кліматогеографічних та екологічних впливів, живлення, так і від складного комплексу соціальних умов.-
За Е. Кречмером існують три основні типи будови людського тіла,. Основні типи: астенічний; атлетичний, пікнічний.

Для астеніків є характерними такі зовнішні ознаки: худі, вузькогруді, тонкі кінцівки, бліда шкіра, слабкі м'язи. В психологічному плані вони характеризуються замкнутістю, впертістю, неконтактністю, поганим пристосуванням до людей, схильністю до абстрактного мислення.

Атлетики мають тіло із міцними м'язами, широкі плечі, та вузькі стегна. В психологічному плані - стримані в міміці та жестах люди, схильні «загрузати» в дрібницях, такі, що погано пристосовуються до нового. Характерна схильність до агресивного, силового способу розв'язання конфліктної ситуації.

Пікніки мають такі зовнішні ознаки: схильність до ожиріння, при слабких руках і ногах, низький або середній зріст, міцну фігуру з великим черевом, коротку масивну шию, велику круглу голову із тенденцією до облисіння «після досягнення 30-ти річного віку». Психологічні характеристики пікнічного типу: конкретність мислення, безпосередність емоцій, схильність до простого, дещо безтактного почуття гумору, орієнтація на прості життєві радощі (наприклад застілля). Пікніки досить часто є гарними керівниками промислових виробництв та сильними організаторами.

 


21.12.2015; 07:45
хиты: 134
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь