пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

26. теоретичні основи вікової фізіології.Поняття про онтогенез, ріст та розвиток людини.

Ріст і розвиток організму - складні явища, результат багатьох метаболічних процесів і розмноження клітин, збільшення їх розмірів, процесів диференціювання, формоутворення і т.д. види морфологічних досліджень процесу росту у людини: поздовжні і поперечні. За поздовжніх дослідженнях (индивидуализирующий метод) протягом ряду років вимірюють щорічно або кілька разів на рік одних і тих же дітей. При поперечних дослідженнях (генерализирующий метод) - за короткий проміжок часу обстежуються діти різного віку. Поперечні дослідження дають можливість встановити нормальні ростові показники і межі норми для кожного віку, однак на відміну від поздовжніх вони не розкривають індивідуальних відмінностей в динаміці зростання. На підставі поздовжніх досліджень можна виявити взаємозв'язок морфологічних і функціональних показників, а також зрозуміти роль ендогенних та екзогенних факторів у регуляції росту. 
Процес росту і розвитку організму характеризується наступними закономірностями: 
1. Диференціація та інтеграція частин і функцій, автономізація розвитку, зростаюча в ході філоонтогенеза людини. 
2. Діалектичну єдність безперервного і переривчастого, поступовість і циклічність. Типове для людини поступове уповільнення зростання після народження і подальше стрибкоподібне його прискорення («пубертатний спурт») властиві, мабуть, і деяким іншим антропоїдів, наприклад, шимпанзе. Нелінійність зростання (міні-перегони) простежується приблизно у 70% дітей та підлітків при щотижневому обстеженні протягом 6-10 місяців. 
3. Гетерохронія (різночасності) у дозріванні різних систем організму (або тканин) і різних ознак в межах однієї системи. Відповідно до концепції системогенезу П.К. Анохіна, випереджаючими темпами дозрівають життєво важливі функції, що забезпечують першочергове формування комплексних адаптивних реакцій, специфічних для кожного конкретного етапу взаємовідносин організму із зовнішнім середовищем. Значне індивідуальне розмаїття вікової динаміки в межах виділених етапів онтогенезу, в певній мірі залежить від унікальності спадкової програми.


21.12.2015; 07:45
хиты: 133
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь