пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15. вікові особливості та вплив екзогенних факторів на формування та функціонування НC

 
СНервова система починає формуватися на третьому тижні ембріонального розвитку із зовнішнього зародкового листка – ектодерми. Спочатку утворюється нервова пластинка, яка перетворюється на жолобок з піднятими краями. Краї жолобка потім утворюють замкнену нервову трубку, з нижнього відділу утворюється спинний мозок, а з верхнього – три розширення – первинні мозкові міхури (передній, середній і задній). 
В 5 тижнів у ембріона видно поділ поперечною борозною переднього і заднього міхурів ще на дві частини, утворюється 5 мозкових міхурів. З п’ятого мозкового міхура утворюється довгастий мозок, з четвертого – міст і мозочок, з третього – середній мозок, з другого – очні міхури і проміжний мозок, з першого – півкулі великого мозку. Найінтенсивніший поділ клітин мозкової тканини відбувається від 10-го до 18-го тижня внутрішньоутробного розвитку. Цей період називається критичним періодом формування нервової системи, оскільки інтенсивно збільшується кількість нейронів.На третьому місяці ембріонального розвитку формується мозолисте тіло, яке з’єднує праву та ліву півкулі. До 6 місяців півкулі повністю покривають мозок. Складний процес формування головного мозку не закінчується до моменту народження дитини. 
Особливо інтенсивно процес розвитку мозку відбувається на 1-му році життя. Повне диференціювання нейронів відбувається до 3 років, а у 8 років кора великого мозку відповідає корі дорослої людини. Але анатомічно та гістологічно мозкові структури дозрівають до 20 років. Мієлінізація нервової системи завершується в основному в 3-5 років, але триває до 30-40 років. 
Формування функціональних систем, пов'язаних з вищої нервової діяльністю,. Діти раннього віку, що знаходяться в умовах дефіциту зорово-слухових подразнень, що відчувають нестачу в контактах з дорослими, відстають в нервово-психічному розвитку. Вони відрізняються емоційною млявістю, пасивністю, зниженням пізнавальної активності. 
Вплив на нервову систему плода фізичних і хімічних агентів, 
Повреждающее дію фізико-хімічних агентів на мозок плоду залежить не тільки від токсичних властивостей агента і генетично зумовлених особливостей плода і матері, а й від періоду ембріонального розвитку.. Вважається, що найбільш відповідальним критичним періодом є 5-й тиждень внутрішньоутробного розвитку.  
вплив різних факторів середовища на нервову систему плода не завжди проявляється до моменту народження. У клінічній практиці нерідко зустрічаються випадки, коли ознаки відставання в нервово-психічному розвитку виявляються через кілька місяців після народження. Подібні явища можна пояснити тим, що ознаки неповноцінності тієї чи іншої функціональної системи виявляються лише в певному віковому періоді, коли виникає необхідність в активному здійсненні даної функції. 


21.12.2015; 07:24
хиты: 107
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь