пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. будова і функції шкіри. вікові особливості шкіри

 
1. Будова шкіриШкіра - найбільший орган людського тіла Епідерміс - це верхній шар , що постійно оновлюється. З дермою його пов'язує особлива структура - базальна мембрана.. Вона служить фільтром, який не пропускає великі заряджені молекули, а також виконує роль зв'язуючої середовища між дермою і епідермісом.На базальніїй мембрані знаходиться шар зародкових клітин, які невпинно діляться, забезпечуючи відновлення шкіри. Серед зародкових клітин розташовуються великі клітини - меланоцити і клітини Лангерганса. Меланоцити виробляють гранули пігменту меланіну, який додає шкірі певний відтінок, від золотистого до темного або навіть чорного захищають шкіру від зовнішнього вторгнення і управляють діяльністю інших клітин за допомогою регуляторних молекул. Основними клітинами епідермісу є кератиноцити, які повторюють в мініатюрі шлях кожного живе на землі організму. Ліпідні пласти рогового шару побудовані з ліпідів,..Дерма грає роль каркаса, який забезпечує механічні властивості шкіри - її пружність, міцність і розтяжність. Вона нагадує комбінацію водного і пружинного матраца, де роль пружин відіграють волокна колагену і еластину, весь простір між якими заповнено водним гелем.сосочковий шар дерми утворює м'яку подушку безпосередньо під епідермісом. Під сосочковим шаром розташовується сітчастий шар, в якому колагенові і еластинових волокна формують жорстку опорну сітку. Ця сітка також просякнута глікозаміногліканами. Головним глікозаміногліканами дерми є гіалуронова кислота, яка має найбільшу молекулярну масу і зв'язує найбільше води.. 
Функції шкіриЗахисна функція шкіри.Механічний захист організму шкірою від зовнішніх факторів забезпечується щільним роговим шаром епідермісу, еластичністю шкіри, її пружністю і амортизаційними властивостями підшкірної клітковини. Шкіра значною мірою захищає організм від радіаційного впливу. Видільна функція ...шкіри здійснюється за допомогою роботи потових і сальних залоз. Кількість виділених через потові і сальні залози речовин залежить від поту, віку, характеру харчування і різних факторів навколишнього середовища. Шкіра інтенсивніше накопичує і віддає більшу кількість води порівняно з іншими органами.. 
Вікові особливості шкіри дошкільникаШкіра дитини, як і дорослої людини, складається з епідерми, дерми (власне шкіри) і гіподерми (підшкірної клітковини). Епідерміс має дуже тонкий роговий шар, що складається з 2-3 рядів слабко пов'язаних між собою клітин, ...і активно розростається основний шар. Основна перетинка, що розділяє епідерміс і дерму, у дітей раннього віку недорозвинена, рихла, внаслідок чого при патології епідерміс може відділятися від дерми пластами (десквамативна еритродермія). Для дитячої шкіри особливо характерно гарне кровонаповнення, пов'язане з густою мережею широких капілярів. Дерма складається з сосочкового і ретикулярного шарів, в яких слабо розвинені еластичні, сполучнотканинні і м'язові елементи.. У новонароджених і дітей 1-го року життя на шкірі обличчя помітні жовтувато-білі точки - надлишкове скупчення секрету в шкірних сальних залозах. Потові залози у новонароджених сформовані, але протягом перших 3-4 міс. життя виявляється їх деяка функціональна недостатність, що пов'язано з недосконалістю центру терморегуляції. Шкіра на спині і плечах покрита пушком, більш вираженим у недоноше

21.12.2015; 07:24
хиты: 121
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь