пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4.Статеві клітини.Особливості їх розвитку.Онтогенез.Ембріогенез.

 
Гамети - це статеві клітини: яйцеклітини (жіночі гамети) і сперматозоїди (чоловічі гамети) які забезпечують передачу спадкової інформації від батьків до нащадків. Ядра як чоловічих, так і жіночих гамет містять однакову спадкову інформацію, яка необхідна для розвитку організму.Яйцеклітини нерухомі, кулястої або дещо видовженої форми. Вони містять всі типові клітинні органели, але за будовою відрізняються від інших клітин, оскільки пристосовані для реалізації розвитку цілого організму. Яйцеклітини значно більші, ніж соматичні клітини.. В яйцеклітинах містяться речовини, які необхідні для розвитку зародка. До них належить поживний матеріал (жовток). Яйцеклітини вкриті оболонками, які виконують захисну функцію, забезпечують необхідний тип обміну речовин, у плацентарних ссавців служать для сполучення зародка зі стінкою матки, а також виконують інші функції. 
Сперматозоони (сперматозоїди) мають здатність рухатися, що певною мірою забезпечує можливість зустрічі гамет..Типовий сперматозоон має голівку, шийку і хвіст. На передньому кінці голівки розташована акросома, яка складається з видозміненого комплексу Гольджі. Основну масу голівки займає ядро. У шійці знаходиться центріоля й утворена мітохондріями спіральна нитка.У сперматозоонів мала кількість цитоплазми (оскільки основна функція цих клітин - транспортування спадкового матеріалу до яйцеклітини), тому ядерно-цитоплазматичне співвідношення - високе.Розміри сперматозоонів мікроскопічні.. Таким чином, статеві клітини суттєво відрізняються від соматичних клітин:1) у статевих клітинах гаплоїдний набір хромосом,;2) у статевих клітинах ядерно-цитоплазматичне співвідношення різне: у сперматозоїдах воно високе, в яйцеклітині - низьке;3) форма і розміри статевих клітин інші, ніж у соматичних;4) статеві клітини відрізняються низьким рівнем обмінних процесів;5) для яйцеклітин характерна (закономірний перерозподіл цитоплазми після запліднення). 
Онтогенез - це індивідуальний розвиток організму з моменту його зародження (зиготи) до природної смерті. Виділяють два періоди онтогенезу: ембріональний (зародковий) і постембріональний (післязародковий). Ембріональний охоплює перетворення зиготи на зародок і розвиток зародка та плоду до моменту народження дитини. Ембріогенез людини, що триває в середньому 280 доби (10 місячних місяців), підрозділяється на три періоди: початковий (перша тиждень розвитку), зародковий (друга-восьма тижня), і плодовий (з дев'ятого тижня до народження дитини). У процесі ембріогенезу можна виділити наступні основні стадії:1. Запліднення ~ злиття жіночої і чоловічий статевих клітин. У результаті утворюється новий одноклітинний організм-зигота.2. Дроблення е. Серія швидко наступних один за одним поділів зиготи. Ця стадія закінчується утворенням багатоклітинного зародка, що має у людини форму пухирця-бластоцисти, відповідної бластули інших хребетних.3. Гаструляція. У результаті поділу, диференціювання, взаємодії і переміщення клітин зародок стає багатошаровим. З'являються зародкові листки ектодерма, ентодерми і мезодерма, що несуть у собі накладки різних тканин і органів.4. Гістогенез, органогенез, сістемогенеза. У ході диференціювання зародкових листків утворюються зачатки тканин, що формують органи і системи організму людини. 

21.12.2015; 07:24
хиты: 89
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
физиология человека
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь