пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Теория первинної травми (О.Ранк)

Теория створена у концептуальній рамці глибинної психології. У фокусі її уваги перебуває психоаналітичне розгляд різних характеристик культури. Ранк першим з психоаналітиків застосував толковательный метод для аналізу символ, продукції колективної творчості людства, літератури, мистецтва. Він став аналізувати міфологію, літературу, мистецтво з погляду глибинного несвідомого змісту колективного досвіду. Вчений не поділяв причинно-наслідковий парадигму теорії 3. Фрейда . У розумінні особистості не детермінована свого розвитку. Вона вільно інтерпретує значення й ініціює дії.

Одно з центр, понять концепції – травма народження. Ідея Ранка у тому, що людської істоти світ пов'язані з ситуацією, викликає тривогу. Розвиток особистості пов'язані з двома конфліктуючими тенденціями: страхом життя і страхом смерті. Перший з тенденцією до індивідуалізації, відділенню від інших, другий – зі злиттям, залежністю.

Дифференцируя себе з інших, дитина починає виявляти рудиментарную форму бажання – противоволю, т. е. здатність протиставити своєї волі іншим. Якщо негативистская воля руйнує зв'язок між дитиною та батьками, він починає відчувати провину як специфічний вислів страху життя. Якщо зв'язок між дитиною та батьками не руйнується, противоволя перетворюється на волю, яка знижує страх життя і переляк смерті. Вплив волі на конфліктуючі тенденції людської психіки визначає, було б особистість йти до новим можливостям чи загрузне в буденності.

Ранк виділив три типу особистості: нормальний адаптований (людина з юрби, без самовизначення), невротичний і креативний тип художника. Перший висловлює тенденцію єднання з людьми, але з підтримує розвитку для своєї власної індивідуальності. Він надійний, але водночас конформен, поверховий і здатний розуміти й задовольняти власного бажання. Такий тип складається внаслідок придушення батьками проявів власної волі, ініціативи дитини.

Невротическая особистість виявляє тенденцію привело до відокремлення людей, негативізм; вона висловлює противоволю більше, ніж волю. Така людина критичний решти й те водночас переживає провину, почувається недостойним, неправильним.

Тип художника представляє ідеальне розвиток, у якому розвивається сильна воля, а страх життя і переляк смерті мінімальні. Він здатний розпочинати близькі людські відносини без покори та придушення, не орієнтуючись ухвалені норми. Його думки, переживання, вчинки характеризуються високим рівнем диференціації і інтеграції. Результати діяльності оригінальні й те водночас корисні, і цінні для таких людей.

Идеи Ранка у що свідчить визначили подальшу долю психоаналізу, аналітичної психології, вплинули на гуманістичну, екзистенціальну і трансперсональную психологію, значно розширили горизонти культурного досвіду. Вони відомі і використовують у літ. критиці, культур, антропології. Не можна спеціально не відзначити впливу його підходу на літ. сюжети і мотиви творів мистецтва.


15.12.2015; 05:51
хиты: 134
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь