пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

63. Оргонна психотерапія Райха.

Психотерапія Райха базується на ідеї перетворення руху оргонной енергії. Поняття "оргонная енергія" відповідає фрейдовскому поняттю "лібідо". Походження слова "оргонная" пов'язане зі словами "організм" і "оргазм". Райх вважав, що оргазм регулює енергію організму. При здоровому функціонуванні оргонная енергія утворює вільні потоки.

Однак рух енергії може блокуватися. Це відбувається тоді, коли людина не виражає вільно своїх почуттів і вони витісняються в несвідоме. Захисні освіти (див. Захисні механізми) формують броню характеру як специфічний профіль функціонування особистості, що дозволяє уникати певних потреб і переживань. Фізіологічне прояв цього процесу - тілесна броня (напруга м'язів, що забезпечують вираження даної емоції). Тілесна броня виявляється у специфічній поставі, ході, виразі обличчя. Наприклад, невиражена агресія створює напругу лицьових м'язів (щелепної блок), проявляється в стислих кулаках. Блокування оргонной енергії веде до нездатності пережити оргазм, заважає спонтанного прояву людини в ін сферах життєдіяльності.

Методи оргонной психотерапії. засновані на психоаналітичних техніках (аналіз характеру) і роботі з тілом. Мета психотерапії - привести пацієнта до можливості вільної (здорової) реалізації организмической потенції.

О. п. стала джерелом безлічі популярних в даний час тілесно-орієнтованих підходів: біоенергетичного аналізу А. Лоуен, структурної інтеграції (рольфинг) І. Рольф, технік Ф. Александера, методу М. Фельденкрайза і т. п.


15.12.2015; 05:51
хиты: 139
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь