пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

57. Міжособистісна взаємодія в концепції Берна

Одиниця соціального спілкування називається трансакцією. Якщо два чи більше осіб зберуться разом, рано чи пізно один з них заговорить або якимось іншим чином покаже, що помічає присутність інших. Це називається трансакційних стимулом. Інша людина що-небудь скаже чи зробить у відповідь на стимул, і це називається трансакційної реакцією. Простий трансакційний аналіз визначає, який стан Я породило трансакційний стимул, а яке - трансакційних реакцію.

Спочатку аналізуються прості трансакції, потім стереотипні набори трансакцій і, нарешті, складні комплексні операції, часто включають кілька осіб і які звичайно засновані на ускладнених фантазіях.

Деякі набори соціальних маневрів об'єднують оборонні і винагороджуються функції. Такі маневри іменуються розвагою та іграми. Більш складні операції засновані на екстенсивному підсвідомому життєвому плані, який називається сценарієм - за подібністю з театральними сценаріями, які інтуїтивно засновані на цих психологічних драмах. Ці терміни: розвага, гра і сценарій - і становлять словник трансакційного аналізу.

Трансакційний аналіз - це обмін діями між людьми (між їх Его-станами). Існують трансакції трьох видів: компліментарні, пересічні і приховані.

Компліментарна трансакція - це така трансакція, при якій, трансакційні вектори паралельні один одному. Відповідь виходить з того Его-стану, на який було направлено запит.

Приховані трансакції - це найбільш складний вид трансакцій і відрізняється тим, що в них одночасно передається два повідомлення. Одне з цих повідомлень відкрите, соціального рівня, друге - приховане, або психологічного рівня, що містить прихований мотив.

Пересічні трансакції, полягають у тому, що відповідь виходить не з того Его-стану, до якого було звернено вплив.

Трансакції зазвичай здійснюються серіями. Послідовність трансакцій у кожній серії не випадкова, вона запрограмована. Програмування може здійснюватися на одному з трьох рівнів: Батька, Дорослого і Дитини, або, в більш загальному сенсі, задаватися суспільством, реальною дійсністю.

Психіка протягом дня піддається впливу численних зовнішніх і внутрішніх стимулів, причому не всі з цих стимулів можуть бути відразу «асимільовані». Наступний сон надає можливість зробити таку асиміляцію. Таким чином, день зручно розглядати як «одиницю Его». З цієї точки зору функцією сну є асиміляція досвіду попереднього дня. Новий день починається з відносно свіжим станом Его, і процес повторюється. Якщо щось не може бути «асимільоване», сни стають повторюваними, а Его в спати інертним.

Зрушення станів Его залежать від трьох чинників: від сил, що діють у кожному стані; від проникності кордонів між станами; від катетіческой ємності кожного стану. Саме кількісне співвідношення цих трьох факторів визначає клінічний стан пацієнта. Саме Батьківські вплив визначає, який саме Дитина активний в даний момент: пристосувався чи природний. Пристосувався Дитина - це архаїчне стан Его, яке знаходиться під Батьківським впливом, в той час як природний Дитина - це архаїчне стан Его, вільний від такого впливу або намагається від нього звільнитися.

Походження патологічних особистостей може бути проілюстровано простий метафорою. Досвід дня, одиниці Его, можна зіставити з монетою грубої карбування, що за ніч полірується. Ідеальна, вільна від травм життя в такому випадку буде представляти собою стопку таких монет; на кожен відбиток тієї ж самої особи, але кожна дещо відрізняється від інших, і все це призводить до того, що стос залишається прямою і рівною. Однак травматичну стан Его стає подібним зігнутої монеті, яка відхиляє всю стопку, незалежно від того, наскільки прямими будуть інші монети. Якщо травматичні стану Его виникають періодично і всі вони однієї природи, стопка буде нахилятися все більше і більше в одному напрямку, і їй буде загрожувати небезпека впасти. Якщо травми різної природи, стопка буде виглядати зигзагом, час від часу міняючи напрямок відхилення, і випадково, в кінці кінців, може знову стати вертикальної. У будь-якому разі спотворення накладаються один на одного, сумуються і змінюють рівновагу і напрямок стопки.

Рання травма може відхилити стопку від вірного напряму; пізніші травми можуть підсилити це відхилення; кожна наступна травма все більше і більше призводить стопку до стану не стабільності, хоча верхня монета може в окремих випадках не показувати знаходяться нижче нахили. Для виправлення ситуації, буває необхідно виправити одну або декілька монет.


15.12.2015; 05:51
хиты: 142
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь