пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Розуміюча психологія Е. Шпранглера.

Теорія Шпрангер сходить до ідей німецького філософа і психолога В. Дільтея, який вважав основним завданням психології розкриття цілісної душевного життя особистості, що досягається за допомогою розуміння як основного методу наук про дух. Останнє, у свою чергу, трактується як внутрішнє, інтуїтивне розуміння, тісно пов'язане з переживанням.

Основні положення теорії Шпрангер: 1) психічний розвивається з психічного; 2) психічний зводиться до інтуїтивного розуміння "модулів дійсної життя "; не слід шукати будь-яких об'єктивних причин розвитку особистості, необхідно лише співвідношення структури окремої особи з духовними цінностями і культурою суспільства.

Основні характеристика особистості, на Шпрангер, - це ціннісна орієнтація, за допомогою якою вона пізнає світ. Виходячи з цього, Шпрангер виділив шість форм пізнання світу, назвавши їх типами розуміння життя. Грунтуючись на цих формах, він запропонував таку типологію особистості: 1) теоретичний людина - той, хто прагне до пізнання, тобто для якого гол. орієнтація в житті - осмислення в теоретичному плані того, що відбувається, встановлення будь-то закономірностей; 2) економічний - шукає користь в пізнанні; 3) естетичний -- що прагне пізнати світ через оформлене враження, через самовираження в естет, формі; 4) соціальний - той, хто хоче знайти себе в іншому, жити ради іншого, діє і живе заради любові до ін людям; 5) політичний - прагне до духовної влади над іншими; 6) релігійний - орієнтується насамперед на пошук сенсу життя, який шукає вищий сенс, вищу правду, першопричину.

На основі психології Шпрангер були розроблені тести вивчення цінностей (Оллпорт, Ф. Верной, Г. Ліндсей) та інтересів особистості (Дж. Холланд). Ця теорія використовувалася також соціологами і психологами для аналізу стилів життя особи і груп.


15.12.2015; 05:51
хиты: 131
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь