пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Переживання загрози та мехнізми захисту в теорії К. Роджерса.

Захист, по Роджерсу, - поведінкова реакція організму на загрозу, головна мета яких - зберегти цілісність Я-структури, тобто захист посилює і зберігає самоповагу людини. Роджерс розробив тільки два механізми захисту, які використовуються для зведення до мінімуму невідповідності між Я і оточенням: спотворення сприйняття і заперечення.

Спотворення сприйняття відбувається тоді, коли травмуючу переживання допускається до тями, але тільки у формі, допустимою для збереження самооцінки. Наприклад: студент вважає себе досить здатним людиною, але на іспиті, причому заслужено, отримує двійку. Природно, ніхто не визнає себе нездарою, а буде вважати, що йому не пощастило, професор несправедливо ставить оцінки. Таке вибіркове сприйняття чи спотворення Роджерс характеризував як раціоналізацію. У такому випадку переживання сприймається свідомістю, але його справжній сенс залишається незрозумілим.

Заперечення використовується набагато рідше, людина зберігає цілісність своєї Я - структури, повністю йдучи від усвідомлення загрозливих переживань. Фактично заперечення зустрічається кожен раз, коли людина відмовляється зізнатися собі в тому, що переживання в принципі мало місце. Якщо заперечення доведено до крайності, можуть мати місце психологічні наслідки більш важкі, ніж порушення самооцінки. Кінцевим результатом заперечення може бути параноя, марення і інші психічні розлади.


15.12.2015; 05:51
хиты: 144
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь