пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46. Керівний мотив в житті людини К. Роджерса: тенденція до актуалізації, Я-концепція, розвиток Я-концепції.

Тенденція актуалізації

Роджерс висунув гіпотезу про те, що це поведінка надихається і регулюється певним об'єднуючим мотивом, який він назвав тенденцією актуалізації. Таким чином, найважливіша і, по Роджерсу, єдина потреба людини - актуалізувати себе, тобто зберегти і розвинути себе, максимально виявити кращі якості своєї особистості, закладені в ній від природи.

Роджерс вважав, що нічого не можна пояснити, використовуючи окремо специфічні мотиви (голод, безпека, статевий потяг і т.д.) Наприклад: голод традиційно розглядався в психології як самостійний мотив. Роджерс вважав, що голод - це лише частина панівного мотиву, що лежить в основі нашого існування, голод необхідний для самозбереження. Потреба досягнення - один із проявів потреби в самоактуалізації.

Роджерс вважав, що за відсутності зовнішніх обмежень або впливів тенденція актуалізації виразиться природно допомогою різноманітних форм поведінки. Він визначає тенденцію актуалізації як єдиний центральний джерело енергії в організмі людини. Тенденція самоактуалізації - це біологічний факт, а не психологічний феномен, вона бере початок у фізіологічних процесах організму. На органічному рівні вона виражається не лише у збереженні організму з задоволенням дефіцітарних потреб (повітря, їжа, вода і т.п.), вона також розвиває організм, забезпечуючи еволюцію і диференціацію органів і функцій тіла, його зростання і постійне оновлення. Тенденція актуалізації є активним процесом, який відповідає за те, що організм завжди прагне до якоїсь мети, будь то починання, дослідження, зміни і т.д. Вона веде людину в напрямку автономії і самодостатності.

Тенденція актуалізації не просто націлена на зниження напруги, вона, навпаки, передбачає підвищення напруги. Роджерс заперечує редукціоністской теорію поведінки, він вважав, що поведінка мотивована потребою людини розвиватися і поліпшуватися. Роджерс стверджував, що подібна біологічна тенденція є загальною для всіх форм життя - вона властива не тільки людям і тваринам, але і всьому живому. Фактично життя еволюціонує тому, що хоче еволюціонувати.

Для Роджерса весь життєвий досвід оцінюється з позиції того, наскільки добре він служить тенденції самоактуалізації. Ця установка відображається в терміні, який він використовував у зв'язку з цією тенденцією: первинний оцінний процес. Люди можуть і оцінюють позитивно переживання, які вони сприймають як сприяють їх особи і розвивають її. І навпаки, вони оцінюють негативно ті переживання, які вони сприймають як перешкоджають їх актуалізації.

Я-концепція

Я-концепція є визначальною у системі поглядів Роджерса. Спочатку він розглядав самість як безглуздий термін, що не дає ніякої практичної користі. Однак його пацієнти наполягали на вираженні своїх проблем і установок в термінах самості, і поступово Роджерс усвідомив, що самість або «Я - концепція» це найбільш значний елемент у досвіді людини. Тому метою пацієнта є саме досягнення цієї «реальної сутності». Таким чином, Я або самість - це диференційована частина феноменального поля або поля сприйняття людини. Це сукупність уявлень людини про себе, про те, що він із себе представляє. Я-концепція включає в себе безліч образів: Я - батько, Я - студент, Я - сусід, Я - член спортклубу і т.п. Я-концепція включає не тільки сприйняття того, які ми є, але те, якими ми хотіли б стати. Цей компонент називається Я-ідеальне.

Поняття Я - концепція має ряд властивостей:

1. Я-концепція виходить із загальних законів і принципів сприйняття, тобто структура Я може бути зрозуміла в термінах процесів сприйняття, таких, як фігура - фон, завершення і подібність і т.п.

2. Я-концепція просторово за природою і вважав, що вона являє собою організовану, послідовну та інтегровану систему сприйняття, тобто незважаючи на те, що «Я-концепція» постійно змінюється, вона завжди зберігає якості цілісної системи, гештальта. Неважливо, наскільки людина змінюється - у нього завжди зберігається відчуття внутрішньої цілісності, розуміння того, що він та ж сама людина.

3. Я-концепція - це щось глибоко інтегроване в психіку, вона символізує головну частину свідомого досвіду людини.

4. Я-концепція включає несвідомі процеси, отже їй не можна дати робоче визначення і досліджувати експериментально.

Розвиток особистості

Для Роджерса неважливо, через які стадії проходить особистість у своєму розвитку, і в якому віці ці стадії наступають. Він зосереджується на тому, як оцінка індивіда іншими людьми сприяє розвитку позитивного або негативного образу себе.

Спочатку новонароджений сприймає всі переживання нерасчлененно. Немовля не усвідомлює себе як окрема істота, не робить різниці між тим, що «моє» і що «не моє». Внаслідок загальної тенденції до актуалізації дитина починає відрізняти себе від решти світу. Цей процес диференціації феноменального поля в «Я-концепцію» і є процес формування самості.

На стадії формування Я контролюється виключно организмическим оцінним процесом, тобто немовля оцінює кожен новий злочин з позиції того, сприяє воно чи ні тенденції актуалізації.

У міру того, як дитина стає соціально сприйнятливим і розвиваються його когнітивні і перцептивні здібності, його Я-концепція все більше диференціюється і ускладнюється. Отже, розвиток самості в значній мірі визначається процесом соціалізації. Звідси випливають умови, важливі для розвитку Я - концепції.

Потреби в позитивному уваги. По Роджерсу, для будь-якої людини важливо, щоб його любили і розуміли інші. Ця потреба універсальна, розвивається як усвідомлення виникнення самості, вона всепроникающ і стійка. Вперше вона проявляється як потреба немовляти в любові і турботі, а згодом виявляється у задоволенні від соціального задоволення і фрустрації, коли його карають.

Важливим аспектом позитивної уваги є його подвійна природа. Якщо людина вважає, що він неодмінно відчуває задоволення своєї власної потреби. З точки зору Роджерса, дитина зробить майже все, навіть пожертвує организмическим оцінним процесом, щоб задовольнити потребу позитивної уваги.

Ця потреба так само спрямована на себе - людині необхідно позитивно розглядати себе. Потреба в позитивному уваги до себе - це набута потреба, яка проявляється при порівнянні своїх переживань із задоволенням або незадоволенням потреби в позитивному уваги.

2. Умовні цінності. Діти дуже вразливі і схильні до впливу значущих для них людей. Для соціалізації типово, що діти вчаться тому, що якісь речі можна робити, а які-то немає. Якщо діти поводяться іншим чином, у них з'являється досвід позитивного «уваги». Таким чином, з'являються умови цінності, тобто обставини або умови, за яких людина буде переживати позитивне увагу. Обумовлене позитивне увага означає, що діти отримують похвалу, увагу і схвалення тільки в тому випадку, якщо демонструють ті форми поведінки, які від них очікують.

Роджерс вважає, що умови цінності завдає шкоди гармонійному розвитку особистості. Дитина намагається відповідати стандартам інших, а не визначити для себе, ким він хоче бути і домагатися цього. У таких умовах дитина вчиться оцінювати себе як особистість тільки з точки зору «вигідності». У результаті формується Я-концепція, яка знаходиться в повній відповідності з организмическим досвідом і, отже, не дозволяє особистості розвиватися вільно.

3. Безумовне позитивне увагу. Очевидно, що ніхто не може бути повністю вільним від умов цінності, але можна отримати позитивне увагу незалежно від того, яка поведінка демонструє чоловік. Таке безумовне позитивне увагу можна спостерігати, коли мати віддає свою увагу і любов сина не тому, що він виконав або не виконав якась умова, а просто так.

Єдиний спосіб не втручатися в самоактуалізацію дитини - дати йому безумовне позитивне увагу. Такий підхід не означає відсутності дисципліни, соціальних обмежень чи інших форм контролю поведінки. Він означає тільки те, що дитину повинні цінувати і любити незалежно від того, що він робить. Коли дитина переживає таке ставлення, він починає відчувати безумовне увагу до себе. Це дозволяє дітям розвивати свої власні цінності і задоволення відповідно до їх реальними переживаннями, незалежно від їхнього зовнішнього схвалення.


15.12.2015; 05:51
хиты: 129
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь