пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Точка зору К. Роджерса на природу людини.

Фундаментальною передумовою теорій Роджерса є припущення, що люди використовують свій досвід для окреслення себе, визначення себе. У своїй основній теоретичній роботі Роджерс визначає ряд понять, з яких він розгортає теорію особистості і моделі терапії, зміни особистості та міжособистісних відносин.

Людина за своєю природою добрий, і Роджерс заперечував деструктивність і егоїзм як щось притаманне людині. Роджерс вважав людину активною істотою, орієнтованим на віддалені цілі і здатним вести себе до них. Якщо у індивіда є умови розкрити свій природжений потенціал, він буде розвиватися оптимально і ефективно, жити в гармонії з собою і оточуючими.

Роджерс сформулював певні загальні принципи, відповідно до яких можна охарактеризувати людину як психічно здорового. Головним критерієм психічного здоров'я Роджерс вважав повноцінне функціонування. Це термін для позначення людей, які використовують свої здібності і таланти, реалізують свій потенціал і рухаються до повного пізнання себе і сфери своїх переживань. Роджерс встановив п'ять основних характеристик, загальних для повноцінно функціонуючих людей:

1. Відкритість переживання - головна характеристика ПФЛ. Відкритість переживання прямо протилежна беззахисності. Такі люди повністю відкриті новому, здатні слухати себе, відчувати всю сферу сенсорних, емоційних і когнітивних переживань у собі, не відчуваючи загрози. Він тонко усвідомлює свої найглибші думки і почуття, вони не намагаються придушити їх; часто діють відповідно до них. Фактично всі переживання: і зовнішні і внутрішні точно символізувати в свідомості не спотворюючись і не відмовляючись. Для повноцінно функціонуючого людини немає внутрішнього переживання чи емоції, які загрожували б усвідомлення власної правоти.

2. Екзистенційний спосіб життя - це прагнення і можливість жити повно і насичено в кожен момент існування, так, щоб кожне переживання сприймалося як свіже та унікальне, відмінне від попереднього досвіду. Таким чином, те, чим людина є в конкретний момент, залежить, перш за все, від самого моменту, а не від колишніх очікувань. Такий спосіб життя передбачає, що Я-концепція і особистість виникають з переживань, а не переживання перетворюються, щоб відповідати якійсь заздалегідь заданої Я - структурі. Отже, люди, що живуть повним життям гнучкі, адаптивні, терпимі і безпосередні.

3. Организмические довіру. Більшість людей при прийнятті рішень спирається на соціальні норми, на судження інших і на те, як вони вели себе раніше в подібній ситуації. Таким чином, на їх рішення роблять дуже сильний вплив зовнішні сили. ПФЛ залежать в основному від организмических переживань, які вони розглядають як достовірне джерело інформації, що дозволяє вирішити, як поступити. Организмические довіру означає здатність людини брати до уваги свої внутрішні відчуття і розглядати їх як основу для вибору рішення.

4. Емпірична свобода. Цей аспект функціонування полягає в тому, що людина може жити вільно, без обмежень і заборон. Це почуття особистої влади, здатність робити вибір і керувати собою. У той же час Роджерс не заперечував, що на людину впливають спадково обумовлені чинники, соціальні сили і минулий досвід, які багато в чому обмежують свободу вибору. При цьому емпірична свобода не має на увазі безконтрольної поведінки, це, швидше, почуття відповідальності за свою долю - За все, що зі мною відбувається, я відповідаю сам.

5. Креативність. ПФЛ завжди створює якісь продукти творчості - ідей, проекти, дії. Творчі люди прагнуть жити конструктивно і адаптивно у своїй культурі, в той же час задовольняючи найглибші свої потреби. Вони здатні творчо і гнучко пристосовуватися до мінливих умов оточення.

Таким чином, Роджерс головну увагу приділяв не тому, що є людина, а тому, чим він може бути. Роджерс був упевнений, що ПФЛ - це люди майбутнього, які дадуть нашому суспільству необхідну доброту і злагода.

Роджерс стверджував, що більшість форм поведінки узгоджується з Я-концепцією людини. Людина прагнути зберегти стан узгодженості самосприйняття і переживань і таким чином зберегти самооцінку. Тому переживання, що знаходяться у відповідності з самост людини можуть усвідомлюватися і точно сприйматися. І навпаки, переживання, що перебувають у конфлікті з Я-концепцією утворюють загрозу самооцінці і, отже, особистості, вони не допускаються до усвідомлення і точному сприйняттю. Людська концепція себе є критерієм, за яким переживання порівнюються і або приймаються свідомістю, або заперечуються.

У теорії Роджерса загроза існує, коли люди усвідомлюють невідповідність між Я-концепцією і якимось аспектом реального переживання. Переживання, які не відповідають Я-концепції, сприймаються як загрозливі, вони не допускаються до свідомості, оскільки в цьому випадку порушиться головний принцип існування особистості - цілісність.

Невідповідність між реальними переживаннями і Я-концепцією не завжди сприймається на свідомому рівні. Людина може відчувати загрозу, не усвідомлюючи цього. У цьому випадку людина стає вразливим для тривоги і подальших особистісних розладів. Тривога в даному випадку є емоційною реакцією на загрозу, яка сигналізує, що існує небезпека порушення цілісності особистості. Тривожна людина - це людина, який погано усвідомлює, що визнання чи символізація певних переживань призведе до радикальної зміни його сьогоднішньої самості.

Наприклад: Я-концепція людини може включати положення про власну м'якості і поступливості. У той же час він може відчувати почуття агресії і ворожості, але Я-концепція не дозволить йому усвідомити ці почуття і буде відчувати тривогу щоразу, коли відчує і усвідомлює свій гнів і ворожість.

Якщо людині, її цілісності довгий час нічого не загрожує, то він залишається відкритим і йому не потрібно захищатися. При цьому, він усвідомлює чи відчуває на підсвідомому рівні, що переживання не узгоджується з Я-концепцією, виникає загроза, за якою слідує захисна реакція.


15.12.2015; 05:51
хиты: 126
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь