пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Теорія особистісних конструктів: основні концепції та принципи

В основі когнітивної теорії Дж. Келлі лежить спосіб, за допомогою якого індивіди осягають і інтерпретують явища (або людей) у своєму оточенні. Назвавши свою теорію - теорією особистісний конструктів.

Лічностние конструкти: моделі для дійсності

Вчені створюють теоретичні конструкти, щоб описати і пояснити події, які вони вивчають. У системі Келлі ключовою теоретичний конструкт - це сам термін конструкт.

Келлі визначив «понятійні системи, або моделі» як особистісні конструкти. Інакше кажучи, особистісний конструкт - це ідея думка, яку людина використовує, щоб усвідомити або інтерпретувати, пояснити передбачити свій досвід. Він являє собою стійкий спосіб, яким вік осмислює якісь аспекти дійсності в термінах схожості і контрасту (прикладами особистісних конструктів можуть бути: «схвильований - спокійний», «розумний - дурний», «чоловічий - жіночий», «релігійний - нерелігійна», «хороший - поганий» та ін).

На думку Келлі, кожен з нас сприймає дійсність шляхом власних моделей або конструктів, необхідних для створення несуперечливої ​​картини світу.

Відповідно до подання про людей як про вчених Келлі стверджує: варто тільки людині припустити, що за допомогою даного конструкту можна адекватно прогнозувати і передбачити якусь подію у своєму оточенні, як він почне перевіряти це припущення щодо подій, які ще не настали. Якщо конструкт допомагає точно прогнозувати події, людина, ймовірно, збереже його. І навпаки, якщо прогноз не підтвердиться, конструкт, на підставі якого він був зроблений, мабуть, піддасться перегляду або навіть взагалі може бути виключений. Валідність конструкту перевіряється з точки зору його прогностичної ефективності, ступінь якої може змінюватися.

Келлі припускав, що всі особистісні конструкти біполярні і діхотомічності за природою, тобто сутність мислення людини полягає в усвідомленні життєвого досвіду в термінах чорного чи білого, а не відтінків сірого. Точніше, переживаючи події, людина помічає, що якісь події схожі один на одного і при цьому відрізняються від інших.

Схожий на магніт, все конструкти мають два протилежних полюси. те, в чому два елементи вважаються схожими або подібними, називається емерджентним полюсом, або полюсом подібності контрасту; те, в чому вони протилежні третього запису, називається імпліцитним полюсом, або полюсом контрасту конструкту. Отже, кожен конструкт має емерджентним і імпліцитним полюсами. Мета теорії особистісного конструкту - пояснити, яким чином люди інтерпретують і прогнозують свій життєвий досвід з точки зору подібності та відмінностей.

Келлі відмовився від дослідження процесів, шляхом яких людина інтерпретує свій життєвий досвід у певному напрямку. Він не брав до уваги питання про індивідуальні розходження по відношенню до походження та розвитку особистісних конструктів.


15.12.2015; 05:51
хиты: 137
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь