пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37. Основи когнітивної теорії Дж. Келлі: конструктивний альтернативізм, люди як дослідники.

Конструктивный альтернативизм — философская установка, сформулированная Джорджем Келли, согласно которой реальность может интерпретироваться людьми множеством разных способов на основании «конструктивных альтернатив» (то есть различных точек зрения на реальность, индивидуальных моделей реальности).[1] В конструктивном альтернативизме в принципе не рассматриваются абстрактно правильные или неправильные интерпретации сигналов внешней среды, и все гипотезы, позволяющие адекватно взаимодействовать со средой, имеют право на существование. Иными словами, в конструктивном альтернативизме приемлемость гипотезы определяется не степенью приближения модели к «оригиналу», а её эвристической ценностью.

Люди як дослідники

Келлі надавав великого значення тому, як люди інтерпретують свій життєвий досвід. Теорія конструкту, отже, зосереджена на процесах, які дозволяють людям зрозуміти психологічну сферу свого життя - модель особистості Келлі, заснована на аналогії людини як дослідника. Він робить припущення, що подібно вченому, який вивчає якийсь феномен, будь-яка людина висуває робочі гіпотези про реальність, за допомогою яких він намагається передбачити і контролювати події життя. Келлі не стверджував, що кожна людина є вченим, який спостерігає якісь явища природи або соціального життя і використовує складні методи для збору і оцінки даних. Він припустив, що всі люди - вчені в тому сенсі, що вони формулюють гіпотези і стежать за тим, піддається вони чи ні, залучаючи до цієї діяльності ті ж психічні процеси, що і вчений у ході наукового пошуку.

Таким чином теорії особистісних конструктів лежить передумова про те, що наука є квінтесенцією тих способів і процедур, за допомогою яких кожен з нас висуває нові ідеї про світ.

Розвиваючи свою унікальну концепцію, засновану на уявленні, людини як вченого, Келлі був вражений різницею між точкою зору психолога на свою власну поведінку і його позицією при поясненні поведінки суб'єктивного дослідження. Він описує це розходження наступним чином.

Келлі відкидає вузьке уявлення про те, що тільки вчений-психолог має відношення до прогнозу і контролю ходу подій в житті.

Саме уявлення про те, що психолог не відрізняється від випробуваного, якого він вивчає, резюмує когнітивну теорію особистості Келлі.

Т, що всі люди розглядаються як вчені, призвело до ряду важливих наслідків для торії Дж. Келлі:

1. Це передбачає, що люди переважно орієнтовані на майбутні, а не на минулі чи справжні події їхнього життя. Фактично Келлі стверджував, що це поведінка можна розуміти як попереджувала за своєю природою. Він також відзначав, що точка зору людини на життя преходящп, вона рідко буває сьогодні такий же, як була вчора чи буде завтра. У спробі передбачити і проконтролювати майбутні події людина постійно перевіряє своє ставлення до дійсності.

Другий наслідок уподібнення всіх людей вченим - це те, що люди мають здатність активно формувати уявлення про своє оточення, а не просто пасивно реагувати на нього. Як психолог раціонально формулює і перевіряє теоретичні уявлення про спостережувані явища, так і людина, що не належить до цієї професії, може тлумачити своє оточення. Для Келлі життя характеризується постійною боротьбою за те, щоб осмислити реальний світ досвіду; саме ця якість дозволяє людям творити і власну долю.


15.12.2015; 05:51
хиты: 125
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь