пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Соціально-когнітивна теорія особистості А. Бандури: научіння через моделювання.

Соціально-когнітивна психологія припускає, що психічне функціонування людину потрібно розуміти, як функціонування поведінкових, середовищні і когнітивних чинників. Це означає, що поведінка, особистість і соціальне оточення - це взаємозалежні детермінанти, тобто на поведінку впливає оточення, але люди також грають активну роль у створенні навколишнього середовища. Відмінною рисою соціально-когнітивної теорії є постулат про те, що поведінка людини формується в основному через спостереження і приклади. Засновником соціально-когнітивної теорії вважається А. Бандура.

Основні принципи соціально-когнітивної теорії

1. Заперечення інтрапсіхіческіх сил. Бандура вважав, що психодинамічні теорії, хоча і пояснюють багато чого, не можуть пояснити всю складність і різноманіття реакцій людини. З такої точки зору внутрішня реальність, що складається з впливів і мотивів, не може пояснити явні коливання частоти і сили даного поведінки в різних ситуаціях по відношенню до різних людям у різних соціальних ролях (Приклад: реакція дитини на матір)

2. Взаємний детермінізм. Для Бандури індивіди не є ні автономними системами, ні простими механічними передавачами, оживляючими вплив оточення - вони володіють вищими здібностями, які дозволяють їм передбачати появу подій і створювати засоби для здійснення контролю над тим, що впливає на їхнє повсякденне життя.

З точки зору Бандури, люди не управляються интрапсихическими сигналами і не реагують на оточення. Такий підхід до аналізу причин поведінки, який Бандура позначив як взаємний детермінізм, має на увазі, що фактори схильності та ситуаційні фактори є взаємозалежними причинами поведінки.

Розроблена Бандурою модель-тріада взаємного детермінізму показує, що хоча на поведінку впливає оточення, воно так само частково є продуктом поведінки людини, тобто люди можуть надавати якийсь вплив на власну поведінку.

 

3. Підкріплення не обов'язково. Сучасні біхевіористи роблять акцент на підкріплення, як на необхідну умову для придбання, збереження і модифікації поведінки. Бандура не розглядає підкріплення, як єдиний спосіб, за допомогою якого отримується, зберігається або змінюється поведінка. Наша поведінка багато в чому регулюється передбачуваними наслідками. (Наприклад, не чекаємо пожежі, щоб застрахувати будинок). Таким чином, у центрі соціально-когнітивної теорії лежить положення про те, що нові форми поведінки можна придбати за відсутності зовнішнього підкріплення. Бандура робить акцент на тому, що багато навички купуються у вигляді прикладу. Таким чином, научіння відбувається через спостереження чи приклад, а не через пряме підкріплення.

4. Саморегуляція. Важливе місце соціально-когнітивна теорія відводить саморегуляції людини. Бандура стверджує, що вищі психічні механізми, наприклад інтелект, дають нам можливість впливати на оточення. Ми зберігаємо і виробляємо досвід за допомогою вербальних і образних репрезентацій і надалі він служить орієнтиром нашої поведінки.

Научение через моделювання

Якщо б придбання навичок цілком залежало від результату наших власних дій, то воно б було малоефективним або потенційно небезпечним. Але люди, крім прямого досвіду, використовують також вербальну передачу інформації, тобто люди передають один одному інформацію, необхідну для освоєння складних навичок.

З точки зору Бандури люди формують когнітивний образ певної поведінкової реакції через спостереження поведінки моделі, і далі ця закодована інформація, що зберігається в пам'яті, служить орієнтиром в їх діях. Він вважав, що люди врятовані від вантажу непотрібних помилок і витрати часу на формування відповідних реакцій, так як вони можуть навчитися чогось на прикладі. Научение через спостереження регулюється чотирма взаємопов'язаними компонентами: увага, збереження, моторно-репродуктивні та мотиваційні процеси.

Процеси уваги. Людина може навчитися багато чому через спостереження, якщо він зверне увагу на характерні риси моделі і правильно зрозуміє їх. Іншими словами, недостатньо просто бачити модель і те, що вона робить: швидше індивід повинен ретельно вибрати, на що слід звернути увагу. Отже, процеси уваги впливають на те, що вибірково осягається в моделі, з якою людина спілкується, і на те, що отримується в результаті спостереження. Наприклад, присутність студента в класі не гарантує, що він засвоює навчальний матеріал.

Бандура показує, що серед детермінант уваги, що впливають на моделювання, найбільш важливими є асоціативні моделі. Люди, з якими ми регулярно спілкуємося, є тими типами поведінки, які людина може вивчити найбільш повно. Таким чином, всередині будь-якої соціальної групи є особи, які залучають більше уваги завдяки своєму статусу, владі і т.п.

Процеси збереження. Запам'ятовування людей стосується збереження у пам'яті те, що спостерігалося колись. Тобто спостереження за моделлю не буде ефективним, якщо людина не запам'ятає її. Бандура вважав, що в психіці діє дві основні репрезентативні системи, за допомогою яких поведінка моделі зберігається в пам'яті і перетворюється потім в дію.

а) образне кодування. У результаті спостереження моделей поведінки в процесі сенсорного навчання виникають відносно стійкі і легко відтворювані образи того, що було побачено. Мислимі образи формуються так, що будь-яке посилання на події, що відбулися раніше, відразу викликає живий образ або картину фізичних стимулів. Вирішальну роль у вивченні через спостереження грають візуальні образи.

б) вербальне кодування. Спостерігаючи модель, людина може повторювати про себе те, що вона робить. Фактично людина мовчки повторює послідовність виконання діяльності, і коли він захоче відтворити цей навик вербальний код дає відповідний сигнал.

Гуманістична психологія

Існуючі на сьогоднішній день теорії особистості можна умовно розділити на три великі групи. I - психодинамічні теорії: представляють людини у світлі інтрапсіхіческіх і інстинктивних процесів: (психоаналіз). II - бихевиоральное напрямок - розуміє людину як безвольний і слухняний результат впливу навколишнього середовища. Головним поняттям таких теорій є научіння.

Третє і саме новий напрямок психології особистості - гуманістична психологія - розуміє людину як спочатку позитивну сутність, спочатку прагне до самовдосконалення. Людина в гуманізм - це активний творець власного життя, що має право вибору і власного стилю життя.

Засновником гуманістичного спрямування як такого вважається Еріх Фромм, ідеї якого пізніше знайшли продовження в роботах Олпорта, Роджерса і Келлі. При цьому найважливіший внесок у розвиток гуманістичної теорії вніс Ейбрахам Маслоу - американський психолог російського (єврейського) походження.


15.12.2015; 05:51
хиты: 139
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь