пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Погляд Скіннера на психологію.

Більшість психологів працюють в двох напрямках:

1) Обов'язкове вивчення стійких відмінностей між людьми.

2) Опора на гіпотетичне пояснення різноманіття і складність людських відносин.

Скіннер вважав, що абстрактні теорії не обов'язкові і ними можна знехтувати на користь підходу, заснованого на вивченні впливу навколишнього середовища на поведінку індивіда. Він стверджував, що психологія, особливо біхевіоризм, недостатньо розвинена, щоб стати основою для великомасштабної теорії.

Як радикальний бихевиорист Скіннер заперечував всі уявлення про те, що люди автономні, і їх поведінка визначено передбачуваним існуванням внутрішніх факторів (несвідомих імпульсів, архетипів, рис особистості). Такі умоглядні концепції, на його думку, виникли у примітивному анімізмі і продовжують існувати.

При цьому Скіннер заперечує не проти інтрапсіхіческіх явищ, як таких, а скоріше проти їх використання. Вони дуже оповиті термінологією, що не дозволяє давати робочі визначення і здійснювати емпіричну перевірку. Таким чином, будь-яка умоглядна теорія повинна бути переведена в терміни, які можна застосовувати в експериментальних діях.

На відміну від більшості психологів Скіннер не підкреслював важливість нейрофізіческіх або генетичних факторів, що відповідають за поведінку людини. Скіннер вважав, що їх вплив не можливо визначити експериментальним шляхом. Таким чином, Скіннер не заперечував валідність біолого-генетичних елементів поведінки, а скоріше ігнорував їх, тому що вони не піддаються виміру через контрольоване вплив. Більш того, він наполягав на тому, що навіть якщо вчені, які вивчають мозок врешті-решт відкриють біолого-генетичні змінні, що впливають на поведінку, тільки біхевіоральний аналіз дає саме ясне пояснення дії цих змінних.

Вивчення особистості, по Скиннеру, включає в себе знаходження своєрідного характеру взаємовідносин між поведінкою організму і результатами, підкріплювальними його. Індивідуальні відмінності між людьми слід розуміти в термінах інтеракцій поведінки - оточення.


15.12.2015; 05:51
хиты: 132
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь