пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Теорія типів особистості (Ганс Юрген Айзенк).

Айзенк є продовжувачем теорії Кеттелла. Він також вважає, що головним способом вивчення особистості є факторний аналіз. Але на відміну від Кеттелла він вважає, що для пояснення більшої частини поведінки людини необхідно не більш трьох суперчерт. Такі суперчерти Айзенк називав типами особистості.

Айзенк вважає, що риси і типи особистості визначаються, перш за все генетично, а ситуаційні впливу або вплив навколишнього середовища має вторинне значення. Суть теорії Айзенка в тому, що елементи особистості можуть бути розташовані ієрархічно. У людини присутні певні суперчерти або типи, які мають потужний вплив на поведінку. Кожна з суперчерт складається з декількох складових рис. Ці складові риси є як би продовженням суперчерти, тобто специфічними якостями, властивими цьому типу особистості. Риси складаються з численних звичних реакцій, які формуються з безлічі специфічних реакцій.

 

 Наприклад, тип особистості екстраверсія характеризується такими рисами як жвавість, активність, прагнення до успіху і т.п. Така специфічна риса, як товариськість характеризується звичними реакціями: звичка розмовляти з іншими, відвідувати вечірки і т.п. Все це обумовлено набором специфічних реакцій: звичка посміхатися і протягувати руку при зустрічі.

Тип особистості в теорії Айзенка - це не кількісний показник, а скоріше якась інтегральна кількісна оцінка. Наприклад, поняття екстраверсія представляє собою діапазон з верхніми і нижніми межами, всередині якого знаходяться люди, відповідно до вираженістю цієї якості.

2.9.1 Основні типи особистості

У своїй роботі Айзенк виділив два основних ортогональних типу особистості, які він назвав інтроверсія - екстраверсія і «нейротизм - стабільність». Таким чином, людей можна розділити на чотири групи відповідно до ступеня вираженості кожного з двох типів.

Більшість описів рис, властивих кожному типу, є крайні випадки. Реальні люди схильні скоріше до середньої точки. Особливе значення Айзенк надавав індивідуальним відмінностям, тобто ніяка комбінація цих двох типів не може бути кращою.

Спокійний,

врівноважений, надійність, самоконтроль, миролюбність, уважність, турбота, пасивність

Неврівноважений, тривожний, розсудливий, песиміст, замкнутий, тихоня

Лідер, безтурботний, веселий, поступливий, чуйний, доброзичливий, товариський

Ранимий, неспокійний, агресивний, збудливий, непостійний, оптиміст

 

інтроверсія

стабільність невротизм

екстраверсія

Пізніше Айзенк ввів ще одну суперчерту - «психотизм - сила суперего». Люди з вираженим психотизм егоцентричні, імпульсивні, байдужі до інших, схильні протистояти громадським засадам. Вони часто бувають неспокійні, важко контактують з людьми і не зустрічають у них розуміння, навмисно завдають іншим неприємності. Психотизм - це властивість особистості, яка обумовлює схильність до того, щоб стати психотичної особистістю особистістю. Психотизм більше виражений у чоловіків, ніж у жінок.


15.12.2015; 05:51
хиты: 150
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь