пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Головні тези індивідуальної психології Адлера.

Принципи індивідуальної психології

1. Цілісність. Адлер вважав, що психіка людини являє собою єдину самосогласующуюся сутність. Звідси Адлер вивів поняття «індивідуальність», тому що у латині «individium» означає «неподільний». Адлер вважав, що ніяке психічне явище не можна розглядати у відриві від особистості в цілому. Тому метою індивідуальної психології є доказ цієї єдності в кожній людині: у його мисленні, почуттях, мотиви та інтереси, тобто кожному прояві особистості. Сукупність якостей особистості Адлер назвав «стилем життя».

2. Динамічність. Оскільки психіка людини за Адлером це єдина сутність, то для її розгляду потрібно єдиний психодинамический принцип. Адлер стверджував, що життя людини і розвиток людини - це безперервний рух у напрямку зростання і розвитку. Говорячи про розвиток людини, Адлер стверджував, що особистістю керують не внутрішні і не зовнішні причини. Особистість як би тягнеться вперед, до особистісно значимим цілям. На думку Адлера людина свідомо вибирає свої цілі, свідомо регулює свою поведінку на шляху до мети, і сам визначає свою долю.

3. Творча сила. Адлер визнавав спадкові та генетичні фактори формування особистості, але вважав, що людина більше, ніж просто сума цих факторів.

Ту частину психіки, яка дозволяє людині свідомо розпоряджатися своєю долею Адлер назвав творчою силою. Вона робить кожної людини скульптором, що створює свою долю.

4. Соціальна приналежність. По Адлеру особистість не може існувати ізольовано. Людина - це складова частина системи суспільних установок і соціальних норм. Тому всі вивчення особистості в індивідуальній психології відбувається в соціальному контексті, тобто розуміння людської природи можливо тільки через розуміння соціальних відносин. Адлер вважав, що в людини існує особливий психічний механізм інтеграції в суспільство - це соціальний інтерес - вроджене прагнення людини до спілкування та співпраці.

Таким чином, нормальним в індивідуальній психології вважається гармонія між людиною і суспільством, а патологією конфлікт між ними. Тому Адлер вважається першим соціальним психологом.

5. Суб'єктивність сприйняття. По Адлеру поведінка людей завжди залежить від того, що вони думають про себе і навколишній світ, суб'єктивний світ, створений людиною, Адлер називав схемою апперцепції. Мотиви людей, відповідно до яких вони будують свою поведінку, Адлер називав фіктивними цілями. Приклад фіктивних цілей: «У загробного життя безгрішність буде винагороджена, а порок - покараний» і навпаки: «Життя одне, потрібно брати від неї все зараз».


15.12.2015; 05:51
хиты: 132
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь