пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Захисні механізми Его.

Захисні механізми - система таких механізмів, які намагаються звести до мінімального негативні, що травмують особистість переживання. Ці переживання в основному пов'язані з внутрішніми або зовнішніми конфліктами, станами тривоги чи дискомфорту. Механізми захисту допомагають нам зберегти стабільність своєї самооцінки, уявлень про себе і про світу. Так само вони можуть виступати в ролі буферів, намагаючись не допустити дуже близько до нашої свідомості надто сильні розчарування і загрози, які приносить нам життя. У тих випадках, коли ми не можемо впоратися з тривогою чи страхом, захисні механізми спотворюють реальну дійсність з метою збереження нашого психологічного здоров'я і нас самих як особистість.

Отже, розглянемо деякі види захисних механізмів.

Витіснення - найбільш універсальний засіб уникнення внутрішнього конфлікту. Це свідоме зусилля людини віддавати забуттю фрустрирующие враження шляхом переносу уваги на інші форми активності. Інакше кажучи, витіснення - довільне придушення, яке призводить до істинного забування відповідних психічних змістів.

Одним з яскравих прикладів витіснення можна вважати анорексію - відмову від прийому їжі. Це постійно й успішно здійснюється витіснення необхідності поїсти. Як правило "анорексівное" витіснення є наслідком страху погладшати і, отже, погано виглядати. У клініці неврозів іноді зустрічається синдром нервової анорексії, якої частіше схильні дівчата віку 14-18 років.

У пубертатний період яскраво виражаються зміни зовнішності і тіла. Оформляються груди і поява округлості в стегнах дівчата часто сприймають як симптом починається повноти. І, як правило, починають посилено з цією "повнотою" боротися. Деякі підлітки не можуть відкрито відмовлятися від їжі, пропонованої їм батьками. А по цьому, як тільки прийом їжі закінчена, вони тут же йдуть в туалетну кімнату, де і мануально викликають блювотний рефлекс. Це з одного боку звільняє від загрожує поповненню їжі, з іншого - приносить психологічне полегшення. З часом настає момент, коли блювотний рефлекс спрацьовує автоматично на прийом їжі. І хвороба - сформована. Первісна причина хвороби успішно витіснена. Залишилися наслідки. Зауважимо, що така нервова анорексія - одне з важко виліковних захворювань.

Раціоналізація - це знаходження прийнятних причин і пояснень для прийнятних думок і дій. Раціональне пояснення як захисний механізм спрямоване не на вирішення протиріччя як основи конфлікту, а на зняття напруги при переживанні дискомфорту за допомогою квазілогічних пояснень. Природно, що ці "виправдувальні" пояснення думок і вчинків більш етичні й шляхетні, ніж справжні мотиви. Таким чином, раціоналізація спрямована на збереження статусу кво життєвої ситуації і працює на приховування справжньої мотивації. Мотиви захисного характеру виявляються у людей, які, з одного боку, начебто не допускають до свідомості реальні мотиви, але, з іншого боку, дають цим мотивами реалізуватися, але під красивою, соціально схвалюваним фасадом.

Найпростішим прикладом раціоналізації може служити виправдувальні пояснення школяра, який отримав двійку. Адже так прикро зізнатися всім (і самому собі зокрема), що сам винен - ??не вивчив матеріал! На такий удар по самолюбству здатний далеко не кожен. А критика з боку інших, значимих для тебе людей, болюча. Ось і виправдовується школяр, придумує "щирі" пояснення: "Це у викладача був поганий настрій, от він двійок і понаставив всім ні за що", або "Я ж не любимчик, як Іванов, ось він ; мені двійки і ставить за найменші огріхи у відповіді ". Так гарно пояснює, переконує всіх, що сам вірить у все це.

Проекція - підсвідоме приписування власних якостей, почуттів і бажань іншої людини. Цей захисний механізм є наслідком витіснення. Завдяки витіснення потягу пригнічені і загнані знову всередину. Але тут вони не перестають надавати свій вплив. Цей внутрішній конфлікт зберігається, і отже існує можливість того, що цей конфлікт вирветься назовні, буде "оприлюднений". А бити по собі, тиснути свої бажання - це важко і боляче. У цьому випадку, витіснені у себе бажання проектуються на іншого. І індивід, "не помічаючи" своїх бажань, бачить їх в інших, гаряче засуджує і обурюється з приводу їх наявності в іншій людині.

Проекція легше здійснюється легше на того, чия ситуація схожа з проектують. Так, сусідка - стара діва - буде гаряче засуджувати розпущену молодь (особливо дівчат) з її сексуальними вподобаннями (адже вона сама-то якраз цього і позбавлена, а бажання і пристрасті десь в глибині душі бродять). Але ще більш гаряче вона осудить свою ж "подружку по лавці", таку ж самотню, як і вона сама: "Характер у неї такий жахливий, що ніхто заміж не взяв, та й подруг у неї справжніх немає, от і кує все життя одна ".

По тому ж механізму проекції дружина, яка насправді внутрішньо готова зрадити чоловіка, буде ревнувати його до кожної спідниці.

І швидше за оголосить чоловіка бабієм, чому зізнається сама собі в своєму прихованому бажанні отримати роман на стороні. Не дарма ж самі моторошні підозрюють всіх і вся власники саме гулящі особи.

Людина, що користується захисним механізмом проекція, часто переконаний в чужій непорядності, хоча сам в таємниці схильний до цього. Іноді шкодує, що не обманював людей, коли була така можливість. Схильний до заздрості, до пошуку негативних причин успіху колег, що оточують. Саме про таких людей говорять: "У чужому оці смітинку зауважує, а в своєму і колоди не бачить".

Заперечення - це спроба не приймати за реальність небажані для себе події . Примітна здатність у таких випадках "пропускати" у своїх спогадах неприємні пережиті події, замінюючи їх вигадкою. Як захисний механізм, заперечення полягає в відволікання уваги від хворобливих ідей і почуттів, але не робить їх абсолютно недоступними для свідомості.

Так, багато людей бояться серйозних захворювань. І швидше будуть заперечувати наявність навіть найперших явних симптомів, ніж звернуться до лікаря. А по сему хвороба прогресує. Цей же захисний механізм спрацьовує, коли хто-небудь із сімейної пари "не бачить", заперечує наявні проблеми в подружньому житті. І така поведінка не рідко призводить до розриву відносин.

Людина, який вдався до заперечення, просто ігнорує болючі для нього реальності і діє так, ніби вони не існують. Будучи впевненим у своїх перевагах, він намагається привернути увагу оточуючих усіма способами і засобами. І при цьому бачить тільки позитивне ставлення до своєї персони. Критика і неприйняття просто ігноруються. Нові люди розглядаються як потенційні шанувальники. І взагалі, вважає себе людиною без проблем, бо заперечує наявність труднощів/складнощів у своєму житті. Має завищену самооцінку.

Ідентифікація - несвідомий перенесення на себе почуттів і якостей, властивих іншій людині і не доступних, але бажаних для себе. Цей механізм допомагає засвоєнню соціальних норм, в розумінні людини людиною, у співпереживанні людьми один одному. Так, цей механізм спрацьовує, коли підліток бажає бути схожим на обраного ним Героя. Вчинки, риси характеру Героя він ідентифікує зі своїми.

Відому роль грає ідентифікація в Едіповому комплексі. Маленькі діти поступово дорослішають. А самі наочні приклади дорослих, з яких можна скопіювати поведінку, манери і т.д. - Це близькі. Так, дівчинка несвідомо прагне бути схожим на свою матір, а хлопчик - на свого батька.

Регресія - це зниження до більш примітивних способів реагування (поведінковим, емоційним). У людини відбувається регресія до тієї особистості або тим психологічним структурам, які були у нього в більш ранньому віці, коли життя, імовірно, була більш задовольняє. В основному це проявляється в стресовій ситуації. Найчастіше цей тип захисту властивий інфантильним людям невротичного типу, які схильні до регресії на оральну фазу психосексуального розвитку, тобто на отримання заспокоєння від їжі, питва, паління, смоктання чого-небудь і т.д. Вони прагнуть залучити близьких, оточуючих людей у ??вирішення своїх проблем, перекладаючи відповідальність за це на них як більш старших.

Реактивні освіти - поведінка, противопоставляемое бажанням. Поява реактивного освіти ініціюється конфліктом між бажанням і забороною на його задоволення з боку внутрішнього "цензора". "Цензор" забороняє навіть думати про це бажання, вся робота спрямована на витіснення предмета задоволення бажання. Таким чином, з'являється явна або неусвідомлена інверсія бажання, поведінка змінюється на протилежне, з протилежним знаком. Прикладом цього є прояв "ніжності" до дівчаток підлітками. З одного боку така поведінка піддається глузуванням, в той же час підлітковий період - час першої любові. Саме тому за механізмом реактивного освіти любов і ніжність підлітка трансформується в поведінку, зовні протилежне закоханості, типу смикання за кіски.

Ізоляція - це відділення психотравмуючої ситуації від пов'язаних з нею душевних переживанні . Заміна ситуації відбувається як би неусвідомлено, принаймні не зв'язується з власними переживаннями. Все відбувається ніби з кимось іншим. Ізоляція ситуації від власного Его особливо яскраво проявляється у дітей. Взявши ляльку або іграшкову тваринку, дитина в грі може дозволити їй робити і говорити все, що йому самому забороняється: бути безглуздою, саркастичній, жорстокою, лаятися, висміювати інших і т. п.

Сублімація - це найбільш поширений захисний механізм, коли ми, намагаючись забути про травмує подію (переживанні), перемикається на різні види діяльності, прийнятні для нас і суспільства. Різновидом сублімації може бути спорт, інтелектуальна праця, творчість.

Интроекция - це процес, в результаті якого йде ззовні помилково сприймається як те, що відбувається всередині. Так, маленькі діти вбирають у себе всілякі позиції, афекти і форми поведінки значущих в їх життя людей, видаючи в подальшому це за свою думку.

Як ми бачимо, механізми захисту & mdash ; це спосіб, за допомогою яких ми захищаємо себе від внутрішніх і зовнішніх напружень. Вони формуються спочатку в міжособистісному відношенні, потім стають нашими внутрішніми характеристиками, тобто тими чи іншими захисними формами поведінки. Слід зауважити, що людина часто застосовує не одну захисну стратегію для вирішення конфлікту або ослаблення тривоги, а декілька. Але незважаючи на відмінності між конкретними видами захистів їх функції подібні: вони полягають у забезпеченні стійкості і незмінності уявлень особистості про себе.


15.12.2015; 05:51
хиты: 141
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь