пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Спрямованість та розвиток особистості в теорії Юнга.

Его-спрямованість

Найбільш відомим внеском Юнга в психологію вважаються описані їм дві основні спрямованості, або життєві установки: екстраверсія і інтроверсія. [6] Відповідно до теорії Юнга, обидві орієнтації співіснують в людині одночасно, але одна з них зазвичай стає домінантною. У екстравертної установці виявляється спрямованість інтересу до зовнішнього світу - іншим людям і предметам. Екстраверт рухливий, говіркий, швидко встановлює відносини і прихильності, зовнішні фактори є для нього рушійною силою. Інтроверт, навпаки, занурений у внутрішній світ своїх думок, почуттів і досвіду. Він споглядальний, стриманий, прагне до самоти, схильний віддалятися від об'єктів, його інтерес зосереджений на собі самому. Згідно Юнгом, в ізольованому вигляді екстравертної і интровертной установки не існує. Зазвичай вони присутні обидві і знаходяться в опозиції один до одного: якщо одна проявляється як ведуча і раціональна, інша виступає в якості допоміжного та ірраціональною. Результатом комбінації провідною і допоміжної его-орієнтацій є особистості, чиї моделі поведінки визначені і передбачувані.

Розвиток особистості

На відміну від Фрейда, надавав особливого значення ранніх років життя як вирішального етапу у формуванні моделей поведінки особистості, [8] Юнг розглядав розвиток особистості як динамічний процес, як еволюцію впродовж всього життя. Він майже нічого не говорив про соціалізацію в дитинстві і не поділяв поглядів Фрейда щодо того, що визначальними для поведінки людини є тільки події минулого (особливо психосексуальні конфлікти). З точки зору Юнга, людина постійно набуває нових навичок, досягає нових цілей і проявляє себе все більш повно. Він надавав великого значення такої життєвої мети індивіда, як «набуття себе», що є результатом прагнення різних компонентів особистості до єдності. Ця тема прагнення до об'єднання, гармонії і цілісності надалі повторилася в екзистенціальній і гуманістичної теоріях особистості.

Згідно Юнгом, кінцева життєва мета - це повний прояв Себе, тобто становлення єдиного, неповторного і цілісного індивіда. Розвиток кожної людини в цьому напрямку унікальне, воно продовжується протягом усього життя і включає в себе процес, який отримав назву індивідуації. Говорячи спрощено, индивидуация - це динамічний і еволюціонує процес об'єднання, включення до складу цілого багатьох протидіючих внутрішньоособистісних сил і тенденцій. У своєму кінцевому вираженні индивидуация передбачає свідомий прояв людиною своєї унікальної психічної реальності, повний розвиток і вираз всіх елементів особистості. Таким чином, архетип самості стає центром особистості і врівноважує багато протилежні якості, що входять до складу особистості як єдиного головного цілого. Завдяки цьому вивільняється енергія, необхідна для триваючого особистісного зростання. Підсумок здійснення індивідуації, дуже непросто досягається, Юнг називав само-здійсненням. Він вважав, що ця кінцева стадія розвитку особистості доступна тільки здібним і високоосвічених людей, що мають до того ж достатній для цього дозвілля. Через цих обмежень самоздійснення недоступне переважній більшості людей.


15.12.2015; 05:51
хиты: 126
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь