пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Структура особистості за К. Г. Юнгом.

У теорії Юнга синонім терміна особистість - душа. Душа, за Юнгом, це взаємодія трьох окремих структур: Его, особисте несвідоме і колективне несвідоме.

Его - центр душі. Сюди входять думки, почуття, спогади і відчуття, завдяки яким ми відчуваємо себе, і дозволяє оцінювати результати діяльності.

Особисте несвідоме вміщає в себе конфлікти і спогади, які колись усвідомлювалися, але тепер забуті або пригнічені. Концепція несвідомого Юнга сильно схожа на фрейдовскую, але Юнг робить наголос на тому, що несвідоме містить у собі комплекси. Комплекси з Юнгом - скупчення емоційно забарвлених думок, почуттів і спогадів, взятих індивідом зі свого особистого досвіду або родової пам'яті.

Юнг вважав, що комплекси, навколишні звичайні теми, можуть робити дуже сильний вплив на поведінку людини. Наприклад, людина з комплексом влади може витрачати більшу кількість психічної енергії на все, що пов'язано з владою і владної символікою. Фактично, на відміну від Адлера Юнг розглядав не тільки комплекс меншовартості, і переваги, але і комплекс сили, грошей, сексу і будь-якій області діяльності. За Юнгом комплекс формується один раз і впливає на все життя людини. Комплекс знаходиться в несвідомому, унікальний для кожної людини і впливає на людину, прориваючись у свідомості.

Колективне несвідоме. Абсолютно новий компонент теорії Юнга, який не має аналогів у Фрейда. Колективне несвідоме - сховище пам'яті всього людства і навіть наших догуманоідних предків. У ньому відбиті думки і почуття, загальні для всіх людей і що є результатом нашого загального емоційного минулого. Колективне несвідоме складається завдяки спадковості і однаково для всього людства.

У теорії Юнга колективне несвідоме складається з найпотужніших психічних образів, які Юнг назвав а рхетіпамі. По-грецьки це означає - первинна модель. Архетип - це вроджена ідея чи спогади, які змушують людину вести себе певним чином.

Фактично архетипи - це не образи, а моделі сприйняття, що змушують людей сприймати світ відносно однаково. Архетип має три компоненти - емоційний, когнітивний, поведінковий. Очевидно, що люди реагують подібним чином на подібні події - конфлікт з батьками, подружжям, зустріч зі страшним тваринам або смертю людини.

Юнг вважав, що архетипічні ідеї відображаються в сновидіннях і виражаються в культурі у вигляді символів живопису, літератури і релігії. Наприклад, для більшості культур характерні символи мандали - відображення душевної цілісності та внутрішньої єдності. Кількість архетипів у кожної людини нескінченно, але найбільш важливими і спільними є: мати, дитина, герой, мудрець, сонце, шахрай, Бог і смерть, персона, аніма, анімус, тінь і самість.

Персона - це соціальне обличчя людини, тобто те, як людина проявляє себе у відносинах з іншими людьми. Персона - це інструмент соціалізації особистості, але якщо цей архетип приймає занадто велике значення, то людина стає поверхневим і відчуженим від емоцій.

Тінь - протилежність персони - пригнічена, темна сторона особистості. У тіні беруть початок сексуальні та агресивні імпульси, аморальні думки і пристрасті. За Юнгом тінь - джерело життєвої сили, творчого початку і спонтанності. Функція Его в тому, щоб спрямовувати енергію Тіні в позитивне свідоме русло.

Аніма - внутрішній образ жінки в чоловікові, його несвідома жіноча сторона. Анімус - несвідома чоловіча сторона в жінці. Фактично це визнання Юнгом бісексуальної природи людини. Основа цих архетипів двояка - біологічна (в організмах обох статей виробляються гормони і чоловічі, і жіночі) і соціальна (протягом тривалої спільного життя і чоловіки і жінки переймають частину властивостей один одного).

Самість - найважливіший архетип в типології Юнга. Самість - це серцевина особистості, навколо якої об'єднані всі інші елементи. У теорії Юнга розвиток самості - головна мета розвитку особистості. Символом архетипу самості є мандала і її численні різновиди (коло, сонце, розетка і т.д.)

Его-орієнтація. У теорії Юнга присутній обгрунтування двох типів спрямованості - екстраверсія і интраверсия. Обидві орієнтації існують одночасно, але одна з них стає домінуючою.

1. Екстраверсія - спрямованість інтересу до зовнішнього світу. Екстраверт рухливий, говіркий, контактний, зовнішні фактори для нього найважливіші.

2. Интраверсия - заглибленість у свій внутрішній світ, свої думки і почуття. Він прагне до самоти, до споглядання, схильний віддалятися від об'єктів, зосереджений на собі.

Виділення двох типів Его-орієнтації здалося Юнгом недостатнім і він ввів у свою теорію ще одну типологію, засновану на домінуванні тих чи інших психічних функцій. Чотири основні функції, виділені їм: мислення, відчуття, почуття та інтуїція.

Мислячий тип. Мислення за Юнгом - раціональна функція, оскільки мислення дозволяє зробити судження про життєвий досвід. Мислячий тип будує свою поведінку, грунтуючись на логіці і порівнянні аргументів.

Відчуває тип. Почуття за Юнгом - друга раціональна функція, протилежна мисленню. Почуття інформує нас про емоційну сторону життєвого досвіду. Відчуває тип сконцентрований на емоційній стороні життя і судить про речі в категоріях «поганий - хороший».

Тип,. Відчуття - перша ірраціональна функція, безпосереднє реалістичне сприйняття зовнішнього світу. Тип, особливо проникливий щодо смаку, запаху та інших відчуттях від стимулів навколишнього світу.

Інтуїтивний тип. Інтуїція - друга ірраціональна функція, опосередковане і неусвідомлене сприйняття поточного досвіду. Інтуїтивний тип більше покладається на передчуття і припущення, несвідомі образи, символи та здогадки.

Таким чином, кожна людина наділена всіма чотирма психічними функціями, але одна з них завжди домінує. Точно так само є в людини і обидві его-орієнтації, з яких одна домінує. Дві его-орієнтації і чотири домінуючий функції утворюють вісім типів особистості: екстравертний розумовий ... і т.д.


15.12.2015; 05:51
хиты: 139
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь