пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Топологічна модель психіки З. Фрейда.

При подальшому аналізі Фрейд сформулював і обгрунтував теорію, якою користувався протягом усього життя. Це теорія топографічної моделі особистості. Відповідно до цієї теорії в психічному житті людини можна виділити три рівні: свідомість, підсвідоме і несвідоме.

Рівень свідомості складається з переживань, відчуттів та емоцій, які індивід усвідомлює в даний момент. Фрейд вважав, що свідомість - найменш значна частина психічної організації. Крім того, свідомі процеси усвідомлюються лише протягом дуже короткого часу, а потім переміщуються на інші об'єкти.

Рівень підсвідомості чи пам'ять, що включає в себе весь досвід, який не усвідомлюється в даний момент, але при бажанні легко може бути відтворений. Фрейд вважав, що підсвідоме - це тунель між свідомим і несвідомим.

Несвідомий рівень - найглибша і значуща частина людського розуму. Несвідоме зберігає в собі примітивні інстинкти, емоції та спогади, які настільки загрожують свідомості, що піддалися витіснення. У несвідомому знаходяться забуті травми дитинства, ворожі почуття до батьків, пригнічені сексуальні бажання, яких людина не усвідомлює. Фрейд вважав, що саме несвідоме в основному контролює поведінку людини.

Головна заслуга Фрейда у тому, що він розглядав несвідоме не як гіпотетичну абстракцію, а як реальність, яку необхідно дослідити. Впливу несвідомого не можуть бути зрозумілі свідомістю, тому що витіснені туди бажання і спогади завжди травматичні для особи, викликають тривогу і страх, тому свідомість не сприймає їх, чинячи опір. При цьому неусвідомлений матеріал виражається у свідомості у вигляді заступника, як називав його Фрейд. Це можуть бути хворобливі симптоми, сни, фантазії, гри або схильності до певної роботи.

Описана топографічна модель психіки використовувалася Фрейдом протягом ряду років і дозволила досягти значного прогресу у вивченні етіології психологічних порушень. При всіх своїх перевагах вона має головний недолік - незрозуміло чому деякі події, що мають афективний значення для особистості залишаються в предсознание, а інші витісняються в область несвідомого і не можуть бути відтворені.

Приблизно в 1920 р. Фрейд дещо змінив свої уявлення про будову психіки і запропонував так звану структурну модель психіки, відому до цього дня.


15.12.2015; 05:51
хиты: 142
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь