пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття несвідомого

Під несвідомим розуміється вся сукупність змісту психі( чного життя, що недоступне безпосередньому усвідомленню. Це поняття в широкому змісті містить у собі всі психічні явища поза сферою свідомості – ті змісти психічного життя, про наявність яких людина або не підозрює в даний момент, або не знає про них уподовж тривалого часу, або взагалі ніко( ли  не знала.

Прикладом може бути неусвідомленість сигналів, що безу( пинно надходять у головний мозок із самого організму люди( ни – її внутрішніх органів, м’язів, суглобів. Ці сигнали почина( ють усвідомлюватися переважно при виникненні патології відповідного органу, коли порушується його нормальне функ( ціонування. Однак у нормі вони створюють певне позитивне почуттєве тло, що забезпечує нормальне самопочуття людини. Поняття несвідомого не слід змішувати з відсутністю усві- домлення внаслідок небажання індивіда розібратися в собі (тоб( то     займатися          інтроспекцією).                                    Крім      того,     несвідоме (підсвідомість)  відрізняється  від  передсвідомості  (наприклад,

певні  спогади),  зміст  якого  може  бути  легко усвідомленим.

Несвідомі процеси неможливо виявити простим зусиллям волі; їхнє розкриття вимагає використання особливих прийомів, таких як вільні асоціації, інтерпретація сновидінь, різні методики цілісного вивчення особистості (у тому числі проективні  тести), гіпноз.


07.12.2015; 06:07
хиты: 120
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь