пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Психофізіологічні механізми емоцій

Виникнення і протікання емоцій тісно пов’язане з діяльні( стю різних модулюючих систем мозку.  Вважається,  що  основ( ну роль у цьому відіграє лімбічна  система.

Основу лімбічної системи складає так зване "коло Папеца". Ідея про існування в мозку особливої системи, відповідальної за емоції, була висловлена в 1937 р. американським невропа( тологом Дж. Папецом. Він припустив, що єдину систему ке( рування емоціями у певній послідовності утворюють такі структури мозку: (1) гіпоталамус – (2) передньовентрикуляр( не ядро таламуса – (3) поясна звивина – (4) гіпокамп – (5) мамілярні тіла – (1)   гіпоталамус.

На  думку  Дж.  Папеца,  будь(яка  аферентація,  що  надходить у таламус, поділяється на три потоки: рухи, думки і почуття. Потік "почуттів" циркулює по вищевказаному "емоційну колу", створюючи фізіологічну основу емоційних переживань. Так, гіпоталамус забезпечує вираз емоцій і паралельно передає інформацію в таламус. Звідтіля вона надходить у поясну зви( вину, що є механізмом усвідомлення емоційних переживань. Гіпокамп, одержуючи сигнали від поясної звивини, здійснює інтеграцію цих та інших сигналів і далі передає інформацію до мамілярних тілець й гіпоталамуса. Результатом замикання цього кола є інтеграція суб’єктивно пережитої емоції на рівні кори мозку  з  "емоційними"  керуючими  командами гіпоталамуса.

До лімбічної системи, крім кола Папеца, також відносяться: мигдалеподібне тіло, нюхова луковиця, тракт і горбок, переднє і неспецифічне ядра таламуса, ретикулярна формація стовбура моз( ку. Її центральною частиною є гіпокамп. Лімбічна система бере участь у запуску переважно тих емоційних реакцій, що вже апро( бовані в ході життєвого досвіду. Нервові сигнали,  що  надходять від усіх органів чуття, передаються по нервових шляхах стовбура мозку в кору, проходять через одну чи декілька лімбічних струк( тур – мигдалину, гіпокамп чи частину гіпоталамуса. Сигнали, що виходять від кори, теж проходять через ці структури. Різні відділи лімбічної системи по(різному відповідають за формування   емоцій.


07.12.2015; 06:07
хиты: 128
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь