пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття, класифікація і функції емоцій

Емоції являють собою реакції людини і тварин на вплив внутрішніх і зовнішніх подразників, що пов’язані з задоволенням (позитивні емоції) чи незадоволенням (негативні) різних потреб організму  і мають  яскраво  виражене  суб’єктивне забарвлення.

Емоції супроводжують різні прояви життєдіяльності лю( дини і є одним з головних механізмів внутрішньої регуляції     її психічної діяльності і поведінки, спрямованих на задово( лення потреб.

За критерієм тривалості прояву емоцій можна виділити емоції як реакцію, і емоції як стан. Емоційне реагування являє собою короткочасну емоційну відповідь на той чи інший ситу( ативний вплив. Емоційний стан пов’язаний із загальним став( ленням людини до сформованої ситуації, яке відбивається че( рез  її  особистісні особливості.

Також необхідно відрізняти емоційний стан людини від емоційності як риси особистості. Наприклад, ситуативний стан "тривожності" являє собою зовсім інше явище, ніж "три( вожність"  як  риса особистості.

В емоційних станах виділяють два класи: власне емоції і емоційні почуття. Власне емоції поділяються на природжені, ба( зисні (радість, гнів, ненависть, переляк, подив та ін.) та надбані в індивідуальному досвіді. Емоційно забарвлені почуття (голод, спрага, цікавість, любов, ненависть і т.ін.) жорстко зв’язані з біо( логічною, соціальною чи культурною потребою і комплексом емоцій,  пережитих  у  процесі  її  формування  і задоволення.


07.12.2015; 06:07
хиты: 138
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь