пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.4. Поліграфні дослідження

Для виявлення динаміки емоційної напруги людини був створений спеціальний прилад – поліграф, що дозволяє одно( часно реєструвати комплекс фізіологічних показників (ШГР, ЕЕГ, ЧСС, АТ,  плетізмограму  й ін.).  Ще  одна  відома  назва  цьо( го приладу – "детектор брехні", оскільки він переважно вико( ристовується для перевірки вірогідності одержуваної від люди( ни  (досліджуваного)  інформації.

Принцип дослідження  з  використанням  поліграфа  полягає в тім, що досліджуваному за спеціальним планом, поряд з ней( тральними, задають питання, що складають предмет особливої зацікавленості. І за характером фізіологічних реакцій, що суп( роводжують відповіді на різні питання, робиться висновок про емоційну реактивність людини у зв’язку з певними питання( ми і про ступінь її щирості у відповідь на них. Останнім часом також набули розповсюдження "детектори брехні", які засно( вуються на реєстрації та аналізі модуляцій голосу людини при відповіді  на  певні запитання.

Вважається, що дослідження за допомогою "детектора брехні" зазвичай надає можливість упевнено виявляти близь( ко 70% брехливих відповідей. Але це тільки для "звичайних" людей. Дослідження ж з людьми, спеціально підготовленими для тестування на "детекторі брехні", може і не дати позитив( них результатів.

Узагалі з приводу етичності і наукової вірогідності подібних досліджень висловлювалися різні, часто діаметрально проти( лежні, наукові думки. До результатів, отриманих за допомогою "детектора брехні", потрібно ставитися з належною мірою кри( тичності. Але разом з тим учені й сьогодні продовжують удос( коналювати процедуру й апаратуру досліджень, прагнучи підви( щити вірогідність одержуваних  результатів.


01.12.2015; 19:51
хиты: 136
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь