пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Статеве розмноження живих організмів. Овогенез у ссавців.

Фази овогенезу порівнянні з такими при сперматогенезі. У цьому процесі також є період розмноження, коли інтенсивно діляться овогоніі - дрібні клітини з відносно великим ядром і невеликою кількістю цитоплазми. У ссавців і людини цей період закінчується ще до народження. Сформовані до цього часу овоцити першого порядку зберігаються далі без змін багато років. З настанням статевої зрілості періодично окремі овоцити вступають у період зростання. Овоцити збільшуються, в них накопичуються жовток, жир, пігменти. У цитоплазмі клітини в її органелах і мембранах відбуваються складні морфологічні біохімічні перетворення. Кожен овоціт оточується дрібними фолікулярними клітинами, що забезпечують його живлення. 
Далі настає період дозрівання, у процесі якого відбуваються два послідовних розподілу, пов'язаних з перетворенням хромосомного апарату (мейоз). Крім того, ці розподілу супроводжуються нерівномірним поділом цитоплазми між дочірніми клітинами. При розподілі овоцита першого порядку утворюється одна велика клітинка - овоціт другого порядку, містить майже всю цитоплазму, і маленька клітка, що отримала назву полярного, або редукційного тільця. 
При другому поділі мейозу цитоплазма знову розподіляється нерівномірно. Утворюється одна велика овотіда і друге редукционное тільце. У цей час перше редукционное тільце також може розділитися на дві клітини. Таким чином, з одного овоцита першого порядку утворюються одна овотіда і три редукційних тільця. 
Далі з овотіди формується яйце, а редукційні тільця розсмоктуються або зберігаються на поверхні яйця, але не беруть участі в подальшому розвитку. Нерівномірний розподіл цитоплазми забезпечує яйцю отримання значної кількості цитоплазми і поживних речовин, які будуть потрібні в майбутньому для розвитку зародка. 
У ссавців і людини періоди розмноження і росту яйцевих клітин проходять у фолікулах. Фолікул заповнений рідиною, усередині нього знаходиться яйцеклітина. Під час овуляції стінка фолікула лопається, яйцеклітина потрапляє в черевну порожнину, а потім, як правило, у яйцепроводи (маткові труби). Період дозрівання яйцевих клітин відбувається у трубах, тут же відбувається запліднення. 
У багатьох тварин овогенез і дозрівання яєць відбуваються лише в певні сезони року. У жінок зазвичай щомісяця дозріває одне яйце, а за весь період статевої зрілості близько 400 яєць. 


01.12.2015; 10:23
хиты: 383
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
генетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь