пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Теорія ролей

Теорія ролей, або соціально-психологічна теорія символ, інтеракціонізму (Дж. Мід, Г. Блумер, Е. Гоффман, М. Кун та ін) розглядає особистість з точки зору її соціальних ролей. Відноситься до соціологізаторскіе концепціям, оскільки стверджує, що соціальне середовище є вирішальний фактор розвитку особистості та висуває на перший план значення міжособистісної взаємодії людей (інтеракції), рольової поведінки.

Важливим у Теорії ролей є твердження про те, що основний механізм і структура особистості пов'язані з рольовою сутністю. Особистість розглядається як сукупність її соціальних ролей. Згідно з цими поглядами, людина у своєму житті, у спілкуванні з ін людьми, діяльності ніколи не залишається "просто людиною", а завжди виступає в тій чи іншій ролі, є носієм певних соціальних функцій і товариств. нормативів. З точки зору Теорії ролей виконання ролі має велике значення в розвитку особистості людини Розвиток психіки, психічної діяльності, соціальних потреб відбувається не інакше, як у виконанні певних товариств, рольових функцій, а соціалізація людини являє собою формування її соціальних ролей.

Соціальні ролі в Теорії ролей розглядаються в трьох планах: 1) у соціологічному - як система рольових очікувань, тобто задана суспільством модель ролі, що має велике значення для формування особистості людини і оволодіння їм соціальними ролями; 2) в соціально-психологічному - як виконання ролі і реалізація міжособистісного взаємодії; 3) у психологічному - як внутрішня або уявна роль, яка не завжди реалізується в рольовому поведінці, але певним чином на неї впливає.

Взаємозв'язок цих трьох аспектів і є рольовий механізм особистості При цьому провідними вважаються соціальні рольові очікування (експектаціі), що визначають поведінка людини, за що концепція інтеракціонізму самим основоположником, Дж. МЗС, названа "соціальний біхевіоризм". Одне з найважливіших понять Теорії ролей - "прийняття ролі іншого", тобто подання себе на місці партнера по взаємодії і розуміння його рольової поведінки. При цьому людина наводить свої експектаціі по відношенню до цієї людини в відповідність з його соціальними ролями. Без такої відповідності не може виникнути інтеракції, а людина не може стати соціальною істотою, усвідомити значущість і відповідальність власних дій і вчинків.

 


30.11.2015; 09:43
хиты: 129
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь