пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Формальні властивості конструктів

Келлі припустив, що це конструкти характеризуються певними формальними властивостями. По-перше, конструкт нагадує теорію тим, що адже воно зачіпає певний діапазон явищ. Цей діапазон застосовності включає у собі усі події, у яких конструкт релевантний чи застосуємо.Конструкт «науковий – ненауковий», наприклад, цілком застосуємо для інтерпретації безлічі інтелектуальних досягнень, але навряд чи доречний під час пояснення переваг становища людини одруженого чи холостого. Келлі зауважив, що прогностична ефективність конструкта піддається серйозній небезпеці щоразу, що він узагальнюється понад те набору явищ, котрій призначений Отже, все конструкти мають обмежений діапазон застосовності, хоча від конструкта до конструкту кордону діапазону можуть змінюватися.Конструкт «хороший – поганий» має широкий діапазон застосовності, оскільки вона передбачає безліч ситуацій, потребують особистої оцінки. А конструкт «непорочність – проституція» має значно більше вузькі кордону.

По-друге, в кожного конструкта є фокус застосовності. Він належить явищ у межах діапазону застосовності, яких конструкт найбільш застосуємо. Наприклад, конструкт «чесний – нечесний» в однієї особи маєфокусом застосовності те, що слід тримати руки подалі від чужих діне майна. А інший може застосувати хоча б конструкт до політичних подій. Отже, фокус застосовності конструкта завжди специфічний в людини, використовує його.

Проницаемость – непроникність – іще одна параметр, яким конструкти можуть різнитися.Проницаемий конструкт допускає у свійдиапозон застосовності елементи, ще витлумачені у його кордонів Він відкритим пояснення нових явищ. З іншого боку, непроникний конструкт, охоплюючи явища, що є його початкову основу, залишається закритим для інтерпретації нового досвіду. Існує відносна ступінь  проникності і непроникності.

Типи конструктів

Келлі також припустив, що особистісні конструкти можна класифікувати відповідно до природою контролю, що вони імпліцитно здійснюють над своїми елементами.Конструкт, який стандартизує («випереджає») елементи у тому, щоб були виключно яке діапазоні. Келлі назвав >упредительним конструктом. Це тип класифікаційного конструкта; те, що потрапив у одну класифікацію, виключається з іншої.Упредительную інтерпретацію можна порівняти з такою характеристикою мисленняригидного людини, як «нічого, крім».

У констелляторном конструкті елементи можуть одночаснопринадле жати інших областях, але де вони постійні у складі своєї сфери. Тобто, якщо явище належить до якоїсь категорії одного конструкта, інші його характеристики фіксовані.Шаблонное мислення ілюструє цей тип конструкта. Прикладконстелляторного мислення: «Якщо людина продавець автомобілів, він швидше за все нечесний,жуликоват й уміло поводиться з клієнтом». У цьому вся прикладі немає інших суджень про цю людину. За визначенням,констелляторние конструкти обмежують наші змогу альтернативних думок; оскільки ми зараховуємо людини до цієї категорії, ми наділяємо його усіма відповідними їй характеристиками.

Конструкт, який залишає свої елементи відкритими для альтернативних конструкцій, називається який передбачає конструктом. Цей тип конструкта прямо протилежнийупредительному іконстелляторномуконструктам, оскільки вона дозволяє людині бути відкритою нового досвіду і вчасно приймати альтернативної думку поширювати на світ.

Особистісні конструкти можна класифікувати кількома способами. Наприклад, є всебічні конструкти, куди входять у собі щодо широкий, спектр явищ, і приватні конструкти, які включають у собі невеличкий діапазон явищ. Є основні конструкти, які регулюють основну діяльність людини, і периферичні конструкти, що потенційно можуть змінюватися, не змінюючи значно основну структуру. Деякі конструкти є жорсткими, тобто дають змінений прогноз, іншісвобдними, оскільки дозволяють робити різні прогнози при умовах.

 


30.11.2015; 09:41
хиты: 134
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь