пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5. Основи когнітивної теорії

Усі теорії особистості основі мають якісь філософські положення про природі людини. Тобто поглядперсонолога нагальність людської природи має велику впливом геть розроблену їм модель особистості. Джордж Келлі визнавав, що концепції природи людини, включаючи власну, походять від засад. Його теорія особистості будується з урахуванням цілісної філософської позиції – конструктивногоальтернативизм.

Конструктивнийальтернативизм

Теорія особистості Дж. Келлі з'явилася 1955 року.Лежащий основу філософії конструктивнийальтернативизм дає людям дуже багато можливостей для вибору альтернативи оригінальному.

Як доктрина конструктивнийальтернативизм доводить, «що це наше сучасне тлумачення світу потребує перегляду або заміні». Усі теорії особистості основі мають якісь філософські положення про природі людини. Тобто поглядперсонолога на сутність людської природи має велику впливом геть розроблену їм модель особистості. На відміну багатьох теоретиків особистості, Джордж Келлі точно визнавав, що це концепції природи людини, включаючи власну, походять від засад. Він побудував свою теорію особистості з урахуванням цілісної філософської позиції – конструктивнийальтернативизма.

Усвідомлення людиною дійсності – це предмет для тлумачення. На думку Келлі, об'єктивність, звісно, існує, але різні люди усвідомлюють її по-різному. Отже, ніщо не постійно зростає і не остаточно.

Оскільки факти та події (як й усе людський досвід) існує лише у людини, є різні методи їхнього тлумачення.

>Интригующую природу конструктивногоальтернативизма можна оцінити ще краще, коли її одним із філософських принципів Аристотеля. Аристотель висуває перше місце принцип ідентичності: А А. Річ у собі й центральної просто у нестямі переживається і інтерпретується однаково кожним людиною. З цього випливає, що факти соціальної реальності однакові всіх. Келлі ж думав, що А – те, що індивід пояснює як А! Реальність – те, що ми витлумачуємо реальністю, факти можна розглядати з різних точок зору. Тоді, якщо послідовним, немає істинного чивалидного способу інтерпретації людини.

Концепція конструктивнийальтернативизм передбачає, що зараз поведінка ніколи не повністю визначено. Келлі вважає, деякі наші думки і поведінку визначено попередніми подіями.Когнитивная теорія побудована волі народів і детермінізму. Дж. Келлі: «детерменизм і свободу нерозривні, оскільки те, що визначає одне, є, з такого самого ознакою, свобода від іншого».

Люди як дослідники

Келлі надавав велике значення тому, як інтерпретують свій життєвий досвід. Теорія конструкта, отже, зосереджена на процесах, що дозволяють людям зрозуміти психологічну сферу свого життя – модель особистості Келлі, полягає в аналогії людину, як дослідника. Він робить припущення, що подібно вченому, який вивчає якийсь феномен, кожна людина висуває робочі гіпотези реальність, з допомогою що їх намагається передбачити й контролювати події життя. Келлі не стверджував, що кожна людина є ученим, котрий якісь явища природи чи соціального життя та "використовує складні методи для збирання й оцінювання даних. Він вважає, що – вчені тому, що вони формулюють гіпотези і стежать, піддається чи ні, залучаючи у цю діяльність самі психічні процеси, як і учений під час наукового пошуку.

Отже теорії особистісних конструктів лежить передумова у тому, що галузеву науку є квінтесенцією тих засобів і процедур, з допомогою яких кожен із нас висуває нові театральні ідеї про мир.

Розвиваючи свою унікальну концепцію, засновану виставі, людину, як вченого, Келлі здивувався відмінностями між думками психолога своє власне поведінку і його позицією при поясненні поведінки суб'єктивного дослідження. Він описує ця різниця так.

Келлі відкидає вузьке уявлення у тому, що тількиучений-психолог має відношення до прогнозу і контролю перебігу подій у житті.

Саме уявлення у тому, що психолог не відрізняється від випробуваного, якого він вивчає, резюмує когнітивну теорію особистості Келлі.

Т, що розглядаються як вчені, призвело до ряду важливих наслідківтории Дж. Келлі:

1. Це вимагає, що переважно орієнтовані майбутні, а чи не на минулі чи справжні події їхнього життя. Фактично Келлі стверджував, що це поведінка можна розуміти, як попереджувала за своєю природою. Він також зазначав, що вищу точку зору особи на одне життяпреходящп, вона рідко буває сьогодні той самий, якою була вчора або вона буде завтра. У спробі передбачити й проконтролювати майбутні події людина постійно перевіряє своє ставлення відповідає дійсності.

 Друге слідство уподібнення всіх людей ученим – те, що у змозі активно формувати уявлення про своє оточення, а чи не просто пасивно реагувати нею. Як психолог раціонально формулює і перевіряє теоретичні ставлення до можна побачити явищах, і людина, не що належить до цій професії, може тлумачити свого оточення. Для Келлі життя характеризується постійної боротьбою через те, щоб осмислити реальний світ досвіду; саме цю рису дозволяє людям діяти і долю.

 


30.11.2015; 09:41
хиты: 154
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь