пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Електроенцефалографія

Електроенцефалографія – це метод, який полягає в реєст( рації й аналізі сумарної біоелектричної активності головного мозку – електроенцефалограми (ЕЕГ). ЕЕГ може зніматися як зі скальпу, так і з глибоких структур мозку.

Електроенцефалографія вважається одним із класичних методів психофізіологічних досліджень. Хоча і визнається, що, незважаючи на перспективність цього методу, він залишається для психофізіолога поки ще й одним з найменш зрозумілих джерел даних, а інформативність одержуваних результатів ба( гато  в чому  залежить  від  досвіду дослідника.

ЕЕГ вимірюється між двома точками. Існують два  основ( них методи її реєстрації: біполярний і монополярний. При біпо( лярному методі реєструється різниця потенціалів між двома активними електродами (обидва електроди розташовуються в електрично активних точках скальпа). При монополярному – реєструється різниця потенціалів між різними точками на по( верхні голови стосовно якої(небудь індиферентної точки. Міжнародною федерацією товариств електроенцефалографії була прийнята система "10–20", що дозволяє точно вказувати розташування  електродів.

Хоча остаточно питання про походження ЕЕГ не вирішено, вважається, що електричні процеси, які реєструються енцефалогра( фом (який звичайно може мати від 8 до 16 каналів), пов’язані із синаптичною активністю нейронів. В ЕЕГ відображаються тільки низькочастотні електричні процеси тривалістю від 10 мс до 10 хв. У залежності від частоти показників, що реєструються у ЕЕГ, виділяють такі основні ритми мозку: дельта(ритм (0,5– 4 Гц); тета(ритм (5–7 Гц); альфа(ритм (8–14 Гц) – основний ритм ЕЕГ, переважає в стані спокою; бета(ритм (15–35 Гц); гамма(ритм  (вище  35 Гц).

Перехід від стану спокою до напруги завжди супроводжується реакцією десинхронізації, головним компонентом якої слу( жить високочастотна бета(активність. Розумова діяльність у дорослих  супроводжується  підвищенням  потужності бета ритму. Причому значуще посилення високочастотної активності спостерігається при розумовій діяльності, що  включає  елемен( ти новизни, у той час як стереотипні, повторювані розумові операції супроводжуються її зниженням. Встановлено також, що успішність виконання вербальних завдань і тестів на зорово( просторові відносини виявляється позитивно пов’язаною з високою  активністю  бета(діапазону  ЕЕГ  лівої  півкулі  [7].


30.11.2015; 08:38
хиты: 122
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь