пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Трансперсональна психологія С. Грофа.

     Трансперсональна психологія розглядає людину як духовну космічне істота, нерозривно пов'язане з усією Всесвіту, Космосом, людством, володіє можливістю доступу до загальносвітового інформаційного космічному полю. Через індивідуальну несвідому психіку людей пов'язаний з несвідомої психікою інших осіб, з колективним несвідомим людства, з космічною інформацією, "світовим розумом".

     Своєрідними засновниками трансперсональних (надличностных) тенденцій були К. Р. Юнг, Р. Ассаджіолі, А. Маслоу. Їх ідеї про колективне несвідоме, про "вищу Я", про несвідомому взаємовплив людей один на одного, про роль "пікових переживань" (на грані життя і смерті) в розвитку особистості послужили основою для становлення трансперсональної психології.

     Експериментальні дослідження Станіслава Грофа (р. 1931) підтверджують правильність концепції К. Р. Юнга про нерозривному зв'язку свідомості людини з несвідомими феноменами особистого і колективного несвідомого, з архетипами, можливість доступу людини до загальносвітового інформаційного поля колективного несвідомого і космічного свідомості у трансперсональних переживаннях.

    В ході експериментальних досліджень, що проводилися протягом 30 років, С. Гроф виявив, що коли людина від рівня свідомості за допомогою спеціальних методів (таких як медитація, ребефінг, голотропное дихання) починає проникати у сферу своєї несвідомої психіки, він проходить кілька рівнів:

    1. Сенсорний поріг. При проходженні сенсорного порога людина переживає незвичайні відчуття: різноманітні фізичні і больові відчуття в тілі (фізичний бар'єр), безадресні, раніше часто стримувані емоції (людині хочеться плакати або сміятися без якого-небудь конкретного приводу - емоційний бар'єр), актуалізація зорових і звукових образів (кольорові плями, геометричні форми, якісь пейзажі можуть з'являтися в полі зору за закритими століттями, чуються різноманітні звуки - подібний бар'єр).

    2. Індивідуальне особисте несвідоме (біографічний рівень). Будь-які події або обставини життя людини з моменту народження до теперішнього моменту, що мають високу емоційну значущість переживань, реально переживаються заново. Спогади з біографії проявляються не окремо, а утворюють так звані системи конденсованого досвіду, що представляють собою динамічне поєднання спогадів з різних періодів життя людини, об'єднаних сильним емоційним зарядом одного і того ж якості, інтенсивних тілесних відчуттів одного і того ж типу.

    3. Рівень народження і смерті (перинатальні матриці). Наступний рівень несвідомої психіки Гроф назвав перинатальним (тут зберігається інформація про особливості внутрішньоутробного розвитку і народження дитини, про перебування на межі життя і смерті). Перинатальні матриці - це глибинні структури несвідомої психіки, в яких міститься інформація про переживаннях і відчуттях організму з моменту зачаття до завершення народження. У звичайних умовах вони не усвідомлюються людиною, хоча здатні істотним чином впливати на його здоров'я, психіку, поведінку і життя.

    При подальшому зануренні у несвідому психіку людина може вийти за межі своєї індивідуальної психіки, в трансперсональную область.

    4. Трансперсональна область виявляє зв'язок людини з Космосом, з колективним несвідомим, з світовим інформаційним полем, коли свідомість людини виступає за звичайні межі і долає обмеження часу і простору. Трансперсональні переживання інтерпретують испытавшими їх як повернення в історичні часи і дослідження свого біологічного та духовного минулого, коли людина проживає спогади з життя предків, зі своїх втілень. Індивід може вийти за межі суто людського досвіду і підключитися до того, що виглядає як свідомість тварин, рослин або навіть неживих об'єктів і процесів.

    Важливою категорією трансперсонального досвіду будуть різноманітні явища екстрасенсорного сприйняття - наприклад, досвід існування поза тіла, телепатія, передбачення майбутнього, ясновидіння, переміщення в часі та просторі, досвід зустрічей з душами померлих або з надлюдськими духовними сутностями. Трансперсональний досвід іноді включає події з мікро - і макрокосму, зі сфер, недосяжних безпосередньо людськими органами чуття, або з періодів, історично передували появі Сонячної системи, Землі, живих організмів. Ці переживання ясно вказують, що якимось незбагненним чином поки кожен з нас має інформацію про весь Всесвіт, про все існуючому, кожен має потенційний емпіричний доступ до всіх її частинах.

    Людина одночасно виступає як матеріальний об'єкт, і велике поле свідомості. Люди можуть усвідомлювати себе самих з допомогою двох різних модусів досвіду.

    * Перший модус можна назвати хилотропическим свідомістю (від грец. hyle - матерія). Він передбачає знання про себе як про речовинний фізичну істоту з чіткими межами і обмеженим сенсорним діапазоном. Переживання цього модусу систематично підтримують такі базові припущення: матерія речовинна; два об'єкти не можуть одночасно займати один і той же простір; минулі події безповоротно загублені; майбутні події емпірично недоступні; неможливо одночасно перебувати у двох і більше місцях.

    * Інший емпіричний модус можна назвати холотропическим свідомістю (від грец. holos - цілий). Таке свідомість притаманна небагатьом людям, що мають досвід "пікових" та трансперсональних переживань. Цей модус передбачає поле свідомості без визначених меж, яке має необмежений досвідчений доступ до різних аспектів реальності без посередництва органів почуттів. Переживання в холотропическом модусі систематично підтримуються протилежними, ніж у хилотропического модусу, припущеннями: речовинність і безперервність матерії є ілюзією; час і простір у вищій мірі довільно - одне і те ж простір одночасно може бути включена багатьма об'єктами; минуле і майбутнє можна емпірично перенести в даний момент; можна мати досвід перебування в кількох місцях відразу.

    У природі людини відображена фундаментальна подвійність між досвідом окремого існування як матеріального об'єкта і досвідом безмежного існування як недиференційованого поля свідомості, тобто і хилотропический, і холотропический модуси природні для людини.

 


27.11.2015; 10:27
хиты: 147
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь