пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Теорія первинної травми О. Ранка.

     Теорія створена в концептуальної рамці глибинної психології. У фокусі її уваги знаходиться психоаналітичне розгляд різних характеристик культури. Ранку першим з психоаналітиків застосував толковательний метод для аналізу символ, продукції колективної творчості людства, літератури, мистецтва. Він почав аналізувати міфологію, літературу, мистецтво з точки зору глибинного несвідомого змісту колективного досвіду. Учений не поділяв причинно-наслідковий парадигму теорії 3. Фрейда. У його розумінні особистості не детермінована у своєму розвитку. Вона вільно інтерпретує значення і ініціює дії.

    Одне з центр, понять концепції - травма народження. Ідея Ранка полягає в тому, що поява людської істоти на світ пов'язано з ситуацією, що викликає тривогу. Розвиток особистості пов'язане з двома конфліктуючими тенденціями: страхом життя і страхом смерті. Перший пов'язаний з тенденцією до індивідуалізації, відокремлення від інших, друга - зі злиттям, залежністю.

    Диференціюючи себе від інших, дитина починає виявляти рудиментарну форму бажання -- протівоволю, тобто здатність протиставити свою волю іншим. Якщо негативістський воля руйнує зв'язок між дитиною та батьками, вона починає відчувати провину як специфічне вираження страху життя. Якщо зв'язок між дитиною та батьками не руйнується, протівоволя перетворюється на волю, яка знижує страх життя та страх смерті. Вплив волі на конфліктуючі тенденції людської психіки визначає, чи буде особистість прагнути до нових можливостям або загрузне у буденності.

     Ранку виділив три типи особистості: стандартний адаптований (людина з натовпу, без самовизначення), невротичний та креативний тип художника. Перший висловлює тенденцію до єднання з людьми, але не підтримує розвитку своєї власної індивідуальності. Він надійний, але в той же час конформен, поверховим і не здатний розуміти і задовольняти власного бажання. Такий тип складається в результаті придушення батьками проявів власної волі, ініціативи дитини.

    Невротична особистість проявляє тенденцію до відокремлення від людей, негативізм; вона висловлює протівоволю більше, ніж волю. Така людина критичний до інших і в той же час переживає провину, почуває себе негідним, неправильним.

    Тип художника представляє ідеальне розвиток, при якому розвивається сильна воля, а страх життя і страх смерті мінімальні. Він здатний вступати в близькі людські відносини без покори і придушення, не орієнтуючись на прийняті норми. Його думки, переживання, вчинки характеризуються високим ступенем диференціації і інтеграції. Результати діяльності оригінальні і в той же час корисні та цінні для людей.

    Ідеї Ранка під в чому визначили подальшу долю психоаналізу, аналітичної психології, вплинули на гуманістичну, екзистенційну і трансперсональна психологію, значно розширили горизонти культурного досвіду. Вони широко відомі і використовуються в літ. критиці, культур, антропології. Не можна спеціально не відзначити впливу його підходу на лит. сюжети і мотиви творів мистецтва.

 


27.11.2015; 10:27
хиты: 135
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь