пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Дефіцитарна мотивація і мотивація зростання


На додаток до своєї ієрархічної концепції мотивації Маслоу виділив дві глобальні категорії мотивів людини: дефіцитні мотиви і мотиви росту. Перші (також звані дефіцітарних, або Д-мотивами) містять в собі трохи більше, ніж низькорівневі потреби в мотиваційній ієрархії, особливо, що стосується наших фізіологічних вимог і вимог безпеки. Єдиною метою депривационную мотивації є задоволення дефіцітарних станів (голод, холод, небезпека). У цьому сенсі Д-мотиви є стійкими детермінантами поведінки. За Маслоу, дефіцітарние мотиви задовольняють п'ятьма критеріями [7]: 
-Їх відсутність викликає хворобу (наприклад, людина, яка не їсть, врешті-решт захворює); 
-Їх присутність запобігає хворобі (людина, яка розумно їсть, не захворює); 
-Їх відновлення виліковує хворобу (немає іншого способу вилікувати голод, крім їжі); 
-За певних складних, вільно обирають умовах, людина віддасть перевагу задовольнити їх (голодуючий людина вибирає їжу, а не прихильність сім'ї або друзів); 
-Вони неактивні або функціонально відсутні у здорової людини (здорові люди знаходяться в умовах досить благополучних, щоб їх поведінка не стримувався постійними пошуками їжі). 
Таким чином, дефіцітарная мотивація націлена на зміну існуючих умов, які сприймаються як неприємні, фрустрирующие або викликають напругу. 
На відміну від Д-мотивів, мотиви росту (також звані метапотребностей і буттєвими, або Б-мотивами) мають віддалені цілі, пов'язані з прагненням актуалізувати наш потенціал. Об'єктивні мотиви зростання, або метапотребності (мета означає понад »або« після ») повинні збагатити і розширити життєвий досвід, збільшити напругу за допомогою нового, хвилюючого і різноманітного досвіду. Мотивація зростання пропонує не стільки відшкодування дефіцітарних станів (тобто зменшення напруги), скільки розширення кругозору (тобто збільшення напруги). Студент, який обирає курс органічної хімії просто тому, що хоче розширити свої пізнання, більшою мірою демонструє Б-мотивацію, ніж мотивацію типу Д. Звичайно, він не зацікавиться органічною хімією, якщо вмирає від голоду. Таким чином мотиви зростання або мотиви типу Б, набувають актуальності головним чином після того, як в достатній мірі задоволені Д-мотиви. 
Маслоу висунув гіпотезу, що метапотребності, так само, як і дефіцітарние потреби, є інстинктивними, або мають біологічні коріння. Отже, вони також повинні бути задоволені, якщо людина хоче зберегти психічне здоров'я і досягти максимуму своїх можливостей. 
 

 


21.11.2015; 08:17
хиты: 151
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь