пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Терміни

1.                 Аналізуюче схрещування - схрещування особин із домінантною ознакою у фенотипі і невідомим генотипом із рецесивною гомозиготою, з метою визначити генотип першої особини.

2.                 Алель - різні варіанти одного гена, що трапляються в межах однієї популяції організмів та визначають різні фенотипи цих організмів.

3.                  Ген - ділянка молекули ДНК, що містить інформацію для синтезу РНК.

4.                  Генотип - сукупність генів даного організму.

5.                  Гіпотеза чистоти гамет - у гетерозигот об'єднані домінантний та рецесивний спадкові фактори в процесі гаметогенезу відокремлюються один від одного і розходяться в окремі гамети, де кожний з них перебуває в чистому вигляді.

6.                 Гетерозигота -  диплоїдне або поліплоїдне ядро клітини, копії генів яких в гомологічних хромосомахпредставлені різними алелями.

7.                  Гомозигота - диплоїдна, або поліплоїдна клітина, гомологічні хромосоми якої несуть однакові алелі певних генів.

8.                 Полігібридне схрещування - Схрещування із рецесивними полігомозиготами можуть бути використані і в тих випадках, коли аналізується кілька генів одночасно і потрібно з'ясувати генотип домінантної за всіма ознаками особинами.

9.                 Фенотип - сукупність характеристик, властивих індивіду на певній стадії розвитку.

  1. Перший закон Г. Менделя - У першому поколінні від схрещування гомозигот із домінантною та рецесивною ознаками виявляється тільки домінантна ознака
  2. Другий закон Г. Менделя - При схрещуванні гібридів першого покоління у нащадків спостерігається розщеплення фенотипових класів у співвідношенні 3:1

12.     Обернене схрещування - система двох схрещувань при яких гомотипічно різні батьківські форми використані двічі

13.            Зворотне схрещуваня - схрещування нащадків з F1 з однією батьківських форм

  1. Третій закон Г. Менделя - кожна пара альтернативних варіантів ознак успадковується незалежно від інших пар і дає розщеплення 3:1 за кожною з пар (як і при моногібридному схрещуванні). При дигібридному схрещуванні (коли спостереження ведеться за двома ознаками) серед гібридів другого покоління спостерігають розщеплення 9:3:3:1.

15.             Взаємодія неалельних генів - коли ознака або властивості детермінуються двома або більше неалельними генами, які взаємодіють між собою.

16.      Комплементарна взаємодія генів - такий тип взаємодії неалельних генів, коли один домінантний ген доповнює дію іншого неалельного домінантного гена, і вони разом визначають нову ознаку, яка відсутня у батьків.

17.            Епістаз - це такий тип взаємодії неалеьних генів, за якої один ген пригнічує дію іншого неалельного гена. 

18.            Полімерія - це такий тип взаємодії, коли кілька генів з однаковим фенотипним проявом контролюють успадкування однієї й тієї самої ознаки.

19.            Фенотипічний радикал - це своєрідний запис генотипу, який вказує на ту частину генотипу яка визначає його фенотип.

20.            Інгібітор (біол.) - специфічні речовини, що гальмують розвиток і формотворчі процеси у тварин і рослин, хімічні і фізичні процеси у живій і неживій природі.

21.     Первинні статеві ознаки у тварин - До первинних статевих ознак належать ті ознаки, які пов'язані з репродуктивною системою та належать до будови статевих органів.

22.     Вторинні статеві ознаки у тварин - Вторинні статеві ознаки, сукупність особливостей або ознак, що відрізняють одну стать від іншої

23.      Х-хромосоми - одна з двох статевих хромосом багатьох видів тварин, зокрема ссавців. Ця хромосома є частиною системи визначення статі XY та системи визначення статі X0.

24.     У-хромосоми - є однією з двох статевих хромосом у більшості ссавців включаючи людину. У ссавців Y-хромосома містить ген SRY, який відповідає за розвиток яєчок.

25.     Статевий хроматин - купчення гетерохроматину , відповідаючій одній Х-хромосомі у особ жіночої статі, яка в інтерфазі щільно скручена і неактивна.

26.     Гемізиготний стан гена - диплоїдний організм, який має тільки одну дозу певного гена, який завжди проявляється. Зазвичай гемізиготний стан характерний для генів у статевих хромосомах гетерогаметної статі.

27.     Гомогаметна стать - це стать, у якої на відміну від гетерогаметної в ході мейозу утворюються однаково диференційовані за статтю гамети.

28.     Гетерогаметна стать - це стать, що визначається двома відмінними хромосомами.

29.     Успадкування «кріс-крос»

30. Епігамний тип визначення статі - стать визначається після запліднення і формується під впливом умов довкілля

31. Сингамний тип визначення статі - стать визначається в момент запліднення (у людини при поєднанні двох Х-хромосом формується жіночий організм, а X- та Y-хромосоми – чоловічий);

32.     Голандричні гени - гени, що локалізовани тільки в У-хромосомі.

33.                Прогамний тип визначення статі - стать визначається ще до запліднення

 


05.11.2015; 00:25
хиты: 418
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
генетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь