пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гермафродитизм - причини виникнення та особливості прояву у людини.

Гермафродит - персонаж грецької міфології; це двостатева істота: син Гермеса і Афродіти, який був волею богів з'єднаний з німфою Салманидой, так що тіла їх образів валі одне ціле. 
Гермафродитизм (андрогенія, двуполость, интерсексуальность) - це вада розвитку, що характеризується наявністю в одного індивідуума ознак обох статей. Для справжнього гермафродитизму (спостерігається рідко) характерна наявність яєчника і яєчок. Частіше спостерігається перехресна форма, тобто на одній стороні яєчко, на іншій - яєчник. При справжній гермафродитизм двуполость стосується не тільки статевих залоз, але і внутрішніх статевих органів. Зовнішні статеві органи можуть бути побудовані за чоловічим (рис.) або жіночим типом або мати змішану будову. Нерідко внутрішні статеві органи відстають у своєму розвитку. Вторинні статеві ознаки частіше носять змішаний характер, вираженість ознак того чи іншого статі залежить від функції статевих залоз. 
При помилковому гермафродитизм (псевдогермафродитизме), який спостерігається набагато частіше справжнього гермафродитизму, статеві залози сформовані за певним, чоловічої або жіночої, типу, але є відхилення в будові зовнішніх статевих органів. 
Гермафродитизм може бути запідозрений при наявності у дитини гіпоспадії у поєднанні з крипторхизмом (див.), недорозвиненого статевого члена, що нагадує збільшений клітор, роздвоєною мошонки, схожою на великі статеві губи. Для діагностики гермафродитизму використовують визначення статевого хроматину(див.) і гормонів у крові та сечі, рентгенологічне дослідження(ретропневмоперитонеум), в деяких випадках діагностичну лапаротомію. 
Особливе значення при гермафродитизм надають визначення статевої приналежності. Чим раніше вона буде визначено, тим менше небезпека психічної травми для індивідуума. Найбільш легко це здійснити у віці до 2 років. До вибору статі слід підходити строго індивідуально. 
Лікування гермафродитизму оперативне та гормональне. См. такожАдреногенітальний синдром. 
Істинний гермафродитизм характеризується не тільки наявністю чоловічих і жіночих елементів у статевих залозах, але і одночасним функціонуванням кожної залози згідно своєї статі; істинний гермафродитизм у людей не зустрічається. 
Питання про двуснастии (гермафродитизм) виникає внаслідок невизначеності будови зовнішніх або внутрішніх статевих органів або невідповідності між будовою статевих органів і вторинними статевими ознаками. Такий стан правильно іменувати помилковим гермафродитизмом, або псевдогермафродитизмом, бо підлога визначається не будовою статевих органів і вторинними статевими ознаками, а виключно статевої залозою за її функціонуючим ознаками. 
Помилкове двуснастие ділиться на чоловіче і жіноче. 
При жіночому псевдогермафродитизме є значно збільшений клітор з різко вираженою крайньою плоттю, зрощення великих і малих губ; статеві залози жіночого типу. 
При чоловічому псевдогермафродитизме статева залоза чоловічого типу. Недорозвинений статевий член схожий на гіпертрофований клітор; отвір уретри поміщається більш низько над недорозвиненим статевим членом; розщеплена мошонка нагадує великі статеві губи; яєчка або зовсім не спускаються з черевної порожнини, або прощупуються в паховому каналі або у великих губах. Чоловічий гермафродитизм зустрічається частіше жіночого, і на цій підставі у сумнівних випадках слід зараховувати таких осіб до чоловічим типом.

     
     

05.11.2015; 00:14
хиты: 357
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
генетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь