пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

59.Типологія характеру Е. Фромма

З ім'ям Е. Фромма пов'язана розробка поняття «соціальний характер», що позначає суму особистісних якостей, в яких своєрідно переломлюються історично сформовані суспільні відносини. Соціальний характер притаманний усім класам і групам, які існують у суспільстві. Фромм виділив п'ять стійких типів характеру.

1. Рецептивний тип. Людина з рецептивних характером вважає, що все, чого він потребує повинно бути доставлено ззовні. Він пасивно спирається на авторитети в отриманні знань та допомоги і взагалі шукає в людях підтримки. Любов для нього означає - бути коханим, але не активний процес любові; він вкрай чутливий до будь-якого недоліку любові або уваги. Пасивність пов'язана з нездатністю відмовити іншим і нескінченним пошуком "магічного помічника". Цей тип любить поїсти і випити, що служить засобом подолання неспокою і депресії. На життя він дивиться, як правило, з оптимізмом і дружелюбністю, поки не виникає загроза джерела благополуччя. Чуйний і надає допомогу іншим, але за цим лежить потреба заручитися їх прихильністю.

2. Експлуатаційний тип. Людина з експлуататорської орієнтацією намагається все отримати від людей за допомогою сили і хитрості. Що стосується любові і прихильності, він відчуває ці почуття тільки до тих, хто ще щось може дати. Подібним чином він краде ідеї і видає їх за свої. Недолік оригінальності у багатьох обдарованих людей, стверджує Фромм, пояснюється орієнтацією характеру. Установка поширюється на матеріальні речі, крайнім прикладом служить клептоманія. Річ приносить задоволення, тільки якщо вона вкрадена, навіть при наявності великої кількості грошей.

3. Накопичувальний тип.

4. Ринковий тип. 5. Продуктивний тип.

Також Е. Фромм описав три модифікації соціального характеру.

Мазохіст-садист. Це тип людини, який схильний бачити причини своїх життєвих успіхів і невдач, а також причини спостережуваних соціальних подій не в обставинах, що, а в людях.

Руйнівник. Характеризується вираженою агресивністю і активним прагненням до усунення, знищення об'єкта, що викликав фрустрацію, крах надій у даної людини.

Конфроміст-автомат.


19.06.2015; 07:37
хиты: 139
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь