пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53 Загальна характеристика характеру.

Особистість характеризує не лише те, що вона робить, а й те, як вона це робить. Її стійкі інтереси, переконання, цілі виявляються у вчинках і діях, позиціях і ставленнях. У поведінці вони не однакові, іноді повністю суперечать одне одному, є індивідуальними. Дуже виражені протилежні особливості в людей із різними поглядами на життя, суперечливими інтересами, відмінностями в культурному розвитку, неоднаковими моральними принципами та духовними якостями.

Характер - цілісне утворення особистості, що визначає усталені особливості її діяльності, поведінки та спілкування і проявляється в типових ситуаціях, стійкому ставленні до різних аспектів діяльності, матеріальних цінностей, інших людей, себе.

Ще в давні часи проблема характеру була однією із найважливіших у психології. Для опису індивідуальних особливостей людини це поняття вперше використав грецький філософ Теофест (IV-III ст. до н. е.) - автор праці «Характер». Його описи характеру стосуються переважно моральної суті людини. У XIX ст. стверджували, що характер - це індивідуальні особливості інтелекту або волі, почуттів (Т.-А. Рібо, С. Лес- гафт). У XX ст. утвердилася думка про характер як про особливості цілісної особистості, а не окремі властивості психіки.

Більшість учених розглядали характер як набуті якості. На противагу їм французький психолог і філософ Теодюль-Армен Рібо (1839-1916) доводив, що характер зумовлений природними чинниками. Висловлювали твердження і щодо його цілковитої залежності від умов життя. Єдності в поглядах на характер немає дотепер.Психологія часто оперує поняттям риси характеру - глибокі спонукання, що визначають дії та вчинки людини. В однакових умовах, за однакових мотивів, прагнучи єдиних цілей, люди діють по-різному. Саме в цьому проявляється характер. Іноді людина діє недоцільно: умови змінюються, а вона діє, як звикла. Нерішуча людина може ретельно розмірковувати при прийнятті рішень навіть тоді, коли це не обов'язково. Іноді риси характеру створюють життєві труднощі, якщо вони не відповідають умовам, і полегшують життя, якщо узгоджуються з ними. Найкраще характер виявляється у важливих, складних обставинах.В одних вчинках найпомітніше проявляється характер особистості, в інших - уся особистість (світорозуміння, спрямованість, характер, здібності), наприклад при виборі спеціальності, місця праці, дружини (чоловіка), сенсу життя. Знаючи характер людини, можна передбачити, як вона діятиме в конкретних обставинах, спрямувати її поведінку.


19.06.2015; 07:37
хиты: 115
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь