пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

54.Теорії походження характеру.

Виділяють кілька теорій характеру. Конституціональні теорії пов'язують його особливості із зовнішнім виглядом людини. Суть цієї теорії в тому, що передбачався зв'язок між формою черепа і здатністю до батьківських рисам характеру. Ф. Галль склав френологічні карти, де певна ділянка мозку нібито відповідала якійсь здібності.За Кречмером, є три найбільш часто зустрічаються типу конституцій - астенічний, атлетичний, пікнічний. Інша типологія характеру - соціальна, видінутая Е. Фроммом, відрізняється від названої вище тим, що в її основі лежать відносини і моральні якості людини. Їм висунуто три типи.

Садистський і мазохистский - людина бачить причини своїх невдач і досягнень в людях. Провідна риса характеру - агресія проти людей або себе. У руйнівника проявляються агресія і руйнування, тим самим компенсується нікчемність і депресія. Конформний тип підпорядковується іншим, не може нічого добитися самостійно, па яких сподівається.Г. Оллпорт і Х. Одберт описали 200 груп синонімів, які допомогли їм сформувати двополюсні, протилежні характеристики рис. Ці характеристики спираються на виявлені Г. Айзенком інтра- і екстраверсію (налаштованість на внутрішній або зовнішній світ), нейротизм (з протиставленням емоційної стабільності та емоційної нестабільності) і психотизм (з протиставленням характеристики «добрий і тактовний» характеристиці «агресивний і антисоціальний»).

П’ятифакторна  модель Оллпорта і Одберта Фактор Двополюсні визначення рис характеру екстраверсія Балакучий, енергійний, напористий, відкритий новому, сміливий на противагу мовчазної, стриманому, сором'язливі й соромливі Дружелюбність співпереживати, добрий, ніжний на противагу холодному, сварливою, злому і черствому Сумлінність Організований, відповідальний, обачний, дисциплінований на противагу безпечного, безвідповідальному і недисциплінованому Нейротизм Врівноважений, спокійний, задоволений на противагу тривожного, неврівноваженому і темпераментному Відкритість нових вражень, творчий, інтелектуальний Неупереджений на противагу недалекому, неосвіченому, поверхневому Пятіфакторіая модель характерологічних рис дозволяє описувати характер людини по відношенню до самого себе, інших людей і навколишнього світу. Типи характеру: Конституційні типи Ростана і Сіго Типи статури Кречмера Конституційні типи Шелдона Дігестівний Пікнік Ендоморфний (круглий з недорозвиненими кістками і м'язами, великими внутрішніми органами) мускулярного Атлетик Мезоморфний з розвиненими кістками і м'язами Церебральний Астеник Ектоморфний (тонкий, з великою головою).

 


19.06.2015; 07:37
хиты: 125
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь