пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Виникнення і походження здібностей

Науковці не мають єдиної точки зору стосовно походження здібностей та умов їх формування. Історично склалось три концепції з цього питання:

А) теорія спадковості здібностей,

Б) теорія набутих здібностей,

В) придбане і природне в здібностях.

1. Теорія спадковості здібностей веде свою історію ще від Платона, який стверджував, що здібності мають біологічне походження, тобто їх прояв цілком залежить від того, хто був батьком дитини, від того, які риси успадковані.. Але ці дослідження не підтвердилися.

2. Теорія придбаний здібностей пов'язує здатності виключно з середовищем і вихованням. Ще у XVIII ст. К.А. Гельвеции заявив, що за допомогою спеціального виховання можна сформувати геніальність.

В якості прикладів наводять також випадки, коли дитина з якихось причин позбавляється можливості спілкування з дорослими і однолітками. В результаті людини в повному розумінні слова з нього не виходить.

Американський вчений У. Ешбі стверджує, що здібності і навіть геніальність визначаються набутими властивостями, і зокрема тим, які предпрограмма і програма інтелектуальної діяльності були сформовані у людини в дитинстві і в подальшому житті, стихійно і свідомо в процесі навчання. У одного програма дозволяє вирішувати творчі завдання, а в іншого - тільки репродуктивні. Другим фактором здібностей У. Ешбі вважає працездатність.

Але й ця концепція зустрічала і зустрічає заперечення.

3. Придбане і природне в здібностях. Ця концепція, що об'єднує наведені вище теорії, підтверджується практикою і спеціальними дослідженнями.

Дослідники поділяють здібності на природні та набуті. Поділ це дуже умовно. Спадковість включається, звичайно, в якості однієї з умов в розвиток людини але його здібності є не прямий функцією його спадковості. Насамперед спадкове і набуте в конкретних особливостях особистості утворюють нероздільне єдність; вже в силу цього не можна відносити будь-які конкретні психічні властивості особистості за рахунок однієї лише спадковості.

Далі, спадкові можуть бути не самі психічні здібності в їх конкретному психологічному змісті, а лише органічні передумови їх розвитку.

 

19.06.2015; 07:37
хиты: 128
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь