пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22.Воля і діяльність

.Воля має самостійне і самоцінне значення в житті людини, що виявляється в деяких специфічних ситуаціях. По-перше, воля забезпечує виконання дій, позбавлених прагнення до мети, тобто дій за відсутності актуальної потреби. По-друге, воля необхідна в ситуації вибору дій, тобто коли людина шукає і не знаходить достатніх підстав для виконання тієї чи тієї дії. По-третє, завдяки волі, докладаючи вольові зусилля, людина регулює свою діяльність. Ці ситуації об'єднує спільна закономірність: відсутність спонуки до дії, прийнятої людиною до виконання, за наявності якихось перешкод. Саме ця обставина й породжує необхідність вольової регуляції діяльності — забезпечення такого виконання.'Тобто волю спіткала така сама доля, що й інші виділені ще Арістотелем складники психічних явищ — почуття та розум: її зміст стали описувати іншими поняттями психологи, такими як мотивація, прийняття рішення, саморегуляція, самоконтроль, характер, особистість.Вольові дії стійко характеризують індивіда, коли, стабілізуючись і узагальнюючись, набувають вигляду вольових властивостей характеру.Завданням волі є управління нашою поведінкою, свідома саморегуляція нашої активності, особливо в тих випадках, коли виникають перешкоди для нормального життя.

Творче життя і діяльність людей, які вирішують практичні завдання в галузі розвитку економіки, науки, техніки, культури і мистецтва вимагають від людини великої активності та напруги фізичних і духовних сил. Ось чому кожен, хто має конкретні цілі в своєму житті і прикладає цілком певні зусилля для їх здійснення та втілення задуманого в реальність, повинен володіти необхідними вольовими якостями.

Важко переоцінити значення волі в житті людини. Вона необхідна у звичайного, повсякденного життя і особливо у важкі моменти, коли доводиться долати великі перешкоди. Навпаки, слабовільні люди не тільки не можуть здійснювати великих справ, але не справляються і з повсякденними життєвими завданнями, виявляються недостатньо працездатними, потребують допомоги, опіки інших. Деякі з них стаютьжертвами низьких пристрастей, негативних звичок, на подолання яких у них не вистачає сили волі (алкоголіки, наркомани).

Мужність, сміливість, терпіння, наполегливість та інші вольові якості високо цінуються тільки в тому випадку, якщо вони спрямовані на справи, корисні для суспільства. Якщо ж людина використовує волю для того, щоб жити за рахунок інших, пригнічувати людей заради особистого благополуччя, то таку волю не можна розглядати як позитивна якість особистості.

 


19.06.2015; 07:37
хиты: 103
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь