пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61. Психоаналітична концепція характеру за З.Фрейдом

Сильний позиції в сучасній психології розвитку займає психоаналіз, створений З.Фрейдом. Одна з ключових ідей психоаналізу полягає в тому, що причини внутрішніх конфліктів і неврозів дорослої людини лежать в дитинстві. Відновлення історії розвитку індивіда в ранньому дитинстві є методом пізнання людської природи. Безпосереднє відношення до дитячої психології мають описані З. Фрейдом стадії психосексуального розвитку. При цьому психосексуальний розвиток людини він ототожнював з розвитком особистості. Кожен з п'яти виділених їм етапів психосексуального розвитку має свої прояви лібідо (статевий енергії) через характерні для даного віку ерогенні зони. Мінливі способи і фізичні галузі задоволення лібідо складають стадії психосексуального розвитку. Якщо лібідо не отримує задоволення або задовольняється неадекватним чином, людина ризикує зупинитися у своєму розвитку на даній стадії і у нього фіксуються певні риси особистості.

Оральная стадія (0-1 рік). Дана стадія характеризується тим, що основне джерело задоволення зосереджується на зоні активності, пов'язаної з годуванням. Ведуча ерогенна зона тут - рот, знаряддя харчування, смоктання і первинного обстеження предметів. Спочатку ссання пов'язані з харчовим насолодою, але після деякого часу ссання стає либидонозной дією. Фіксація лібідо на оральної стадії, на думку З. Фрейда, призводить до формування таких рис особистості, як ненаситність, жадібність, вимогливість, словесна агресія, незадоволеність всім пропонованим.
Анальна стадія (1-3 роки). На цій стадії привчання дитини до охайності веде до переміщення джерела задоволення лібідо в анальну область тіла. Чуттєві насолоди пов'язані з процесами виділення. Дитина стурбований проблемами управління процесами
«стримування» і «випускання». У процесі привчання до горщика дитина починає звикати, що збільшення рівня контролю приносить йому увагу і похвалу батьків. Якщо батьки занадто суворо ставляться до помилок дитини, то це може призвести до фіксації у нього таких рис, як акуратність, охайність, пунктуальність, ощадливість, впертість, накопительство.
Фалічна стадія (3-5 років). Провідною ерогенною зоною стають генітальні органи. У цей період розвитку діти вперше усвідомлюють сексуальні відмінності.

Латентна стадія (5-12 років) характеризується зменшенням в силі сексуальних прагнень.

Генітальна стадія (12-18 років) починається в підлітковому віці. На цій стадії статевого дозрівання відбувається повернення либидозной енергії до статевих органів.


19.06.2015; 07:37
хиты: 118
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь