пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

52. Обдарованість, особливості її прояву та робота психолога з обдарованими дітьми.

Ознаки обдарованості - це ті особливості обдарованої дитини, які проявляються в його реальній діяльності та можуть бути оцінені на рівні спостереження за характером його дій. Ознаки явної (виявленої) обдарованості зафіксовані в її визначенні і пов'язані з високим рівнем виконання діяльності. Разом з тим, про обдарованість дитини слід судити в єдності категорій "хочу" і "можу". Тому ознаки обдарованості охоплюють два аспекти поведінки обдарованої дитини: інструментальний і мотиваційний. Інструментальний - Характеризує способи його діяльності. Мотиваційний - характеризує ставлення дитини до тієї чи іншій стороні дійсності, а також до своєї діяльності.

1. Наявність специфічних стратегій діяльності.

- Швидке освоєння діяльності і висока успішність її виконання;

- Використання і винахід нових способів діяльності в умовах пошуку рішення в заданій ситуації;

- Висування нових цілей діяльності за рахунок більш глибокого оволодіння предметом, що призводить до новому баченню ситуації і пояснює появу, на перший погляд, несподіваних ідей і рішень.

Для поведінки обдарованої дитини характерний головним чином третій рівень успішності: новаторство, як вихід за межі вимог виконуваної діяльності. 2. Сформованість якісно своєрідного індивідуального стилю діяльності, що виражається в схильності "все робити по-своєму" і пов'язаного з притаманною обдарованій дитині самодостатньою системою саморегуляції. Індивідуалізація способів діяльності виражається в елементах унікальності її продукту. 3. Висока структурованість знань, вміння бачити досліджуваний предмет у системі, згорнутість способів дій у відповідній предметній області, що проявляється в здатності обдарованої дитини, з одного боку, практично миттєво схоплювати найбільш істотну деталь (факт) серед багатьох інших предметних відомостей (вражень, образів, понять і т.д.) і, з іншого боку, дивно легко переходити від одиничної деталі (факту) до її узагальнення і розгорнутому контексту її інтерпретації. Іншими словами, своєрідність способів діяльності обдарованої дитини проявляється в його здатності в складному бачити просте, а в простому - складне. 4. Особливий тип навченості. Він може проявлятися як у високій швидкості та легкості навчання, так і в уповільненому темпі навчання, але з наступним різким зміною структури знань, уявлень і вмінь.


19.06.2015; 07:37
хиты: 125
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь