пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38. Темперамент і характер (спільне і відмінне)

.Ґрунтуючись на матеріалістичному розумінні психічних явищ та властивостей людини, слід відзначити, що спільним для характеру і темпераменту є залежність від фізіологічних особливостей людини, насамперед від типу нервової системи. Характер розвивається на грунті темпераменту. Темперамент визначає в характері такі риси, як урівноваженість або неврівноваженість поведінки, легкість входження в нову ситуацію, рухливість чи інертність реакцій тощо. Однак темперамент не визначає змістовного боку характеру. У людей з однаковими властивостями темпераменту можуть бути абсолютно протилежні риси характеру. Особливості темпераменту можуть сприяти або протидіяти формуванню тих чи інших рис характеру.

Пам'ять, швидкість мислення, ступінь зосередженості і ритм діяльності – за все це відповідає нервова система людини, яку прийнято вважати основоположним чинником формування одного з видів темпераменту. Всього їх 4:

    холеричний ,сангвінічний, флегматичний,меланхолійний

Характер – на відміну від темпераменту він є сукупністю якостей, які проявляються по відношенню до об'єктів і предметів навколишнього світу. Характер теж обумовлений роботою психіки, але на відміну від темпераменту, який дано людині від природи, він формується і видозмінюється протягом життя. На характер людини впливають такі фактори як соціум, виховання, професія і т.п.

Особливості темпераменту і характеру полягають в тому, що їх часто плутають, називаючи вроджені якості особистості проявами психіки і навпаки, характеризуючи придбані в соціумі риси, як індивідуальні властивості нервової системи.

Насправді ж диференціювати ці два поняття можна досить просто. Співвідношення темпераменту і характеру можна представити таким чином:

  • характер – це сукупність придбаних якостей, а темперамент – вроджених;
  • характер може змінюватися під впливом життєвих обставин, а темперамент залишається незмінним;
  • поняття характеру досі не змогли класифікувати, на відміну від темпераменту;
  • характер і його окремі риси можна піддати оцінці, а темперамент їй не піддається.

Темперамент і характер завжди будуть плутати між собою. Проте в тандемі вони створюють цілісну особистість, яку завжди можна оцінити з боку. І головне, щоб її вроджені якості завжди знаходилися в гармонії з набутими.


19.06.2015; 07:37
хиты: 100
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь