пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42.Загальна характеристика здібностей

Здібності - індивідуально-психологічні особливості людини, які є умовами успішної діяльності, швидкого засвоєння знань, ефектив­ності оволодіння вміннями та навичками і відрізняють одну люди­ну від іншої.

Ними вважають не будь-які індивідуальні особливо­сті, а лише ті, що стосуються успішності та продуктив­ності діяльності. Кволість, повільність - безперечно, індивідуальні особливості людей, однак їх не називають здібностями, оскільки вони не є умовами успішної діяльності. Вона залежить не від окремих здібностей, а від їх поєднання, що і характеризує особистість. Деякі здібності можуть змінюватися, набуваючи якісно ново­го змісту, що залежить від рівня розвитку інших здіб­ностей. Вони не зводяться до знань, навичок і вмінь людини. Між здібностями і знаннями, вміннями, нави­чками існують складні й неоднозначні відношення, тобто між ними немає прямої залежності. У здібної людини знання, вміння та навички після їх засвоєння набувають вищого рівня узагальнення. Це означає, що вона їх використовує в різних ситуаціях, насамперед у нових, незнайомих, проблемних. Тому розвиток здіб­ностей не можна вважати просто нагромадженням знань.

Основні показники наявності здібностей - легкість засвоєння нової діяльності, широта перенесення виро­блених індивідом способів сприймання, вмінь та нави­чок. Щоб індивід міг оволодіти новими знаннями, спо­собами дій, необхідно перенести досвід у нову ситуацію.

Залежать здібності від природних задатків, власти­востей коркової діяльності мозку індивіда. Вони пов'я­зані з особистістю, є проявом творчого використання знань, новаторської позиції людини у ставленні до нових знань, самостійності та свідомості. Розвиток їх пов'яза­ний із розвитком особистості, її характеру. У процесі діяльності створюються певні засоби інтеграції психіч­них процесів, які впливають на формування здібностей.

Розвиток здібностей починається із засвоєння люди­ною знань і досвіду, однак не зводиться до нього. Здо­буваючи знання, людина розвиває в собі здібності. Реальний їх розвиток відбувається тоді, коли людина додає щось нове до раніше сформованого досвіду.Виділяють:

загальні здібності, які включають ті, якими визначаються успіхи людини в видах основної діяльності;

спеціальні здібності, які сприяють успіхам людини в специфічних видах діяльності.

         

19.06.2015; 07:37
хиты: 123
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь