пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Взаємозв'язок темпераменту з екстраверсією - інтроверсією

Айзенк в результаті численних досліджень і аналізу великої кількості робіт інших авторів показав, що фундаментальними параметрами структури особистості є фактори: «невротизм» і «екстраверсія - інтроверсія».

Відомий психолог К. Юнг поділяє людей по складу особистості на екстравертів («звернених зовні») та інтровертів («звернених всередину себе»). Цікаво, що в екстравертів провідним півкулею є права півкуля, що частково може проявлятися навіть у зовнішності - у них найбільш розвинений ліве око, тобто ліве око більш відкритий і більш осмислений. У інтровертів провідним є ліва півкуля.

Екстраверсія в поєднанні з підвищеним невротизма обумовлює прояв темпераменту холерика; «інтроверсія + невротизм» визначає темперамент меланхоліка; протилежність невротизма - емоційна стійкість, врівноваженість у поєднанні з екстраверсією проявляється як сангвінічний характер, у поєднанні з інтроверсією як флегматичний.

Цікаво, що благополучні сімейні пари з стійкими і максимально сумісними відносинами відрізняються протилежними темпераментами: збудливий холерик і спокійний флегматик, а також сумний меланхолік і життєрадісний сангвінік - вони як би доповнюють один одного, потрібні один одномуЗ'ясувалося також, що найбільш універсальними партнерами є флегматики, тому що їх влаштовує будь-який темперамент, крім власного (пари флегматиків виявилися вельми неблагополучними, за даними багатьох авторів).

Айзенк спробував визначити фізіологічну основу параметрів «екстраверсії - інтроверсії», так, грунтуючись на гіпотезі Павлова, він припускав, що екстравертірованний поведінка визначається виникненням сильних гальмівних потенціалів збудження, в той час як поведінка інтровертів є результат слабкості гальмівних потенціалів і сили потенціалів збудження.

 

 

 

 

 

 

 

 


19.06.2015; 07:37
хиты: 121
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь