пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Види почуттів

Основні види почуттів людини прийнято поділяти на вищі і нижчі. До нижчих почуттів відносяться всі фізичні та фізіологічні потреби людини (задоволення чи незадоволення). До вищих почуттів - інтелектуальні, моральні, духовні, моральні цінності людини. Саме вищі почуття визначають особистість людини, характеризують його внутрішній світ.

Види почуттів, що відносяться до вищих проявів:

- Морально-моральні почуття - цінності, переживання, наміри і дії людини з точки зору суспільної оцінки. Кожне таке відчуття ділиться на безліч глибинних відтінків. Наприклад, візьмемо таке моральне почуття, як любов. Вона включає в себе безліч проявів, бажань, спонукань і дій. Любов може спонукати співчуття, милосердя, жалість, турботу й інші її прояви. Вона ділиться на ніжну прихильність один до одного членів сім'ї та родичів, дружню симпатію, романтичну і еротичну любов, а також найвищий вид любові - моральні принципи, якими людина свідомо керується у своєму житті. Всі ці види почуттів можна віднести тільки до одного - до любові. Більше ні у одного творіння на Землі немає здібностей до прояву таких якостей і почуттів - це разюча відмінність підносить людину над усім тваринним світом.

- Естетичні почуття - здатність бачити і оцінювати прекрасне. Тільки у людини є "вбудоване" бажання насолоджуватися музикою, природою, картиною - тією красою, яку він споглядає кожен день. Звідси і прагнення людини до мистецтва. Вражаючі уяву твори, будь то картина або музичний шедевр - ця грань властива виключно вищому розуму - людському.

- Інтелектуальні почуття. На відміну від тварин, рухомих інстинктами, людина здатна до роздумів, аналізу, пізнання та іншим інтелектуальним діям. Тільки людина замислюється про сенс буття і вирішенні глобальних завдань.

Різні види людських почуттів - свідчення нашого невипадкового походження. А та радість життя, яку ми відчуваємо, завдяки нашим органам почуттів - ще один доказ задуму, а не просто випадкового появи людини серед інших живих істот на нашій планеті. Види почуттів вищого прояву - унікальна можливість, дарована тільки людині.

Функції почуттів: оціночна, мотиваційна, сигнальна, експресивна і функція, що синтезує подразники, допомагають нам визначати і судити про значимість чого-небудь, правильно розставляти пріоритети в нашого життя.

 

 

 


19.06.2015; 07:37
хиты: 115
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь